Danskerne er de mindst overvægtige i EU

Hver 5. voksne dansker er svært overvægtig. Alligevel er vi det land i EU med færrest i den kategori, viser nye tal fra WHO.

Ifølge WHO’s European Health Report, så er andelen af svært overvægtige danskere over 18 år mindre end i både vore skandinaviske nabolande samt Tyskland og Frankrig. (Foto: © Finbarr O'reilly, Scanpix)

Hvis den danske befolkning var et pund jordbær, var der ikke så mange af de helt store bær i bakken. Sammenlignet med resten af EU’s medlemslande har Danmark den mindste andel af svært overvægtige i den voksne befolkning.

Det viser nye tal fra verdenssundhedsorganisationen WHO, der udkommer i dag.

Ifølge WHO’s European Health Report, så er andelen af svært overvægtige danskere over 18 år mindre end i både vore skandinaviske nabolande samt Tyskland og Frankrig.

Faktisk er Danmark det land i EU, hvor andelen af voksne borgere med en BMI på mere end 30, er mindst.

Førstepladsen overrasker Morten Grønbæk, formand for Vidensrådet for Forebyggelse samt direktør for Statens Institut for Folkesundhed.

- Det kommer bag på os. Jeg havde en forventning om, at vi lå på samme niveau som de lande, vi plejer at sammenligne os med. På den måde er det positivt. Men set i det store billede, så er der ikke meget at fejre, for vi bliver også tykkere, siger Morten Grønbæk.

Storbritannien blandt de sidste

Ifølge European Health Report har 19,7 procent af den voksne, danske befolkning et BMI over 30 og er dermed i kategorien ‘svært overvægtige’. Det er mindre end i f.eks Sverige, der har 20,6 procent svært overvægtige. Nummer sjok er Malta og Storbritannien, hvor henholdsvis 28,9 og 27,8 procent af befolkningen befinder sig i den tungeste kategori.

- Mit bud på en forklaring er, at på mange områder bevæger danskerne sig mere. Vi cykler til arbejde, bevæger os i fritiden og det gør vi sandsynligvis også mere, end man gør i visse andre EU-lande, siger Morten Grønbæk.

Danskere langt fra sunde

Førstepladsen betyder dog ikke, at den danske befolkning bliver sundere. Faktisk tværtimod. Danskerne følger den samme tendens som resten af Europa, der bliver tykkere og tykkere.

Fra 2010 til 2016, hvor de nyeste WHO-tal stammer fra, blev der 2,3 procentpoint flere svært overvægtige i Danmark. Den hidtil største undersøgelse af danskernes sundhed udkom i foråret. Den Nationale Sundhedsprofil viste, at der nu er flere danskere med overvægt end normal vægt.

- Helt generelt skyldes det, at vi ikke bevæger os nok. Vi spiser usundt og ikke så mange grøntsager, som vi burde. Generelt lever vi mere usundt nu, end vi gjorde for 5-10 år siden, forklarer Morten Grønbæk.

Europæere lever længere

Ifølge European Health Report lever gennemsnits-europæeren i dag over et år længere end for fem år siden. Det dækker dog over store forskelle mellem landene.

- Fremskridtet er langt fra jævnt fordelt. Der er store forskelle både mellem landene, internt i befolkningerne samt mellem køn og generationer. Det er især livsstilsrelaterede valg, der giver grund til bekymring, udtaler Zsuzsanna Jakab, regional direktør for WHO i Europa, i en pressemeddelelse.

Det gælder blandt andet rygning, hvor hver tredje europæer på 15 år eller derover ryger.