Danskerne er europamestre i motion

En ny europæisk undersøgelse viser, at danskerne er bedst, når det kommer til at cykle på arbejde eller løbe en tur.

31 procent af den danske befolkning over 15 år bruger mindst fem timer om ugen op fysisk aktivitet i deres fritid. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Snører du løbeskoene, cykelskoene eller fodboldstøvlerne efter arbejde, så er du en af dem, der er med til at give Danmark en flot førsteplads i statistikken, når det kommer til motion i EU.

Ifølge en ny undersøgelse fra EU’s statistiske kontor, Eurostat, så bruger 31 procent af den danske befolkning over 15 år mindst fem timer om ugen på fysisk aktivitet i deres fritid. Dermed er der guld til Danmark i motion.

Det skriver KL’s nyhedsbrev, Momentum.

Og selv om man godt vidste, at danskerne bevæger sig meget, så kommer undersøgelsens resultater alligevel bag på Knud Juel, der er professor ved Statens Institut for Folkesundhed.

- Det er lidt overraskende. Vi vidste jo godt, at vi ikke lå i bunden, men den her undersøgelse viser meget tydeligt, at vi ligger helt i top, siger han til DR.

Til sammenligning finder man Rumænien og Bulgarien i bunden af statistikken. I Rumænien er det kun fire procent af befolkningen, der brænder fem timer af på motion om ugen - i Bulgarien er det seks procent.

Gennemsnittet for de 26 EU-lande fra undersøgelsen er 17 procent.

Danmark har gode rammer for idrætten

Spørger man Henrik Brandt, der er direktør for Idrættens Analyseinstitut, så er en af årsagerne til tallene, at danskere får idrætten ind med modermælken. Den obligatoriske idræt er en del af skolen, og de fleste børn er en del af foreningslivet.

- Senere i livet begynder motionen uden for foreningslivet at fylde mere, men i Danmark har vi også mange muligheder for at bevæge os, siger Henrik Brandt.

- Den største arena er jo naturen, og der er cykelstier, veje, vand og så videre.

Desuden har Danmark flere idrætsfaciliteter end i andre EU-lande, og vi har en bedre adgang til sportshaller og arenaer.

- Så rammerne er altså også i orden, siger Henrik Brandt, der også peger på kulturen som en anden faktor.

Helt grundlæggende har Danmark også en anden kulturel forståelse af idræt. Det handler ikke bare om at blive den bedste, og dermed er der altså en bredere af gruppe af danskere, der har mulighed for at være en del af idrætten, tilføjer han.

Uddannelsen er vigtig for konditallet

Selv om danskerne altså ligger helt i top i opgørelsen over den fysiske aktivitet, så er der stadig plads til forbedringer.

Der er nemlig store udsving i, hvor aktive vi er i forhold til vores alder. Hvor de yngre ligger lunt i svinget, ser det anderledes ud med den ældre gruppe.

Desuden er der også en social forskel, for jo længere uddannelse vi har, jo større sandsynlighed er der for, at vi hopper i løbeskoene, når vi har fri fra arbejde.

- Der er en ulighed i sundhed, det har der altid været, og det vil der desværre nok altid være, næsten lige meget, hvad man måler på, siger Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed.

- Der er ikke andet at gøre end at blive ved med at oplyse om goderne ved motion og finde nye modeller, der virker.

Danskerne har en fordel i cyklen

I Eurostats kortlægning af europæernes fysiske aktivitet er der ikke bare tale om løbeture i sprint, spinning, fodbold eller andre former for intensiv motion. Den tæller også brug af cykel som transportmiddel, rask gang eller en god gammeldags omgang rundbold.

- En af de ting, der tæller med, er cykling, og der er rigtig mange, der cykler i Danmark i modsætning til mange andre lande, så det giver måske Danmark et automatisk forspring, siger Knud Juel.

Noget andet, der også kan være en fordel for danskerne, når der skal tælles svedperler, kan være vores arbejdstider og temperaturen. Den koldere vejr kan være en fordel i forhold ti lde sydligere lande.

- Først arbejder de en hel del timer om morgenen, så er der siesta, hvor der er for varmt til at løbe, og så arbejder de en hel timer til aften igen, så er der jo ikke meget fritid at motionere i, siger Knud Juel.

Når man skal se på, hvorfor danskerne topper i motionsstatistikken skal man ifølge Knud Juel også se på den indsats, der bliver gjort for at sætte fokus på motion i offentligheden.

- Der er jo næsten hver aften, at man i primetime på tv kan se en eller anden udsendelse om, at det er godt at bevæge sig, så der er rigtig meget fokus på det i Danmark, og det har åbenbart smittet af.

Top fem i undersøgelsen

 • Lande, der bruger mindst fem timer på fysisk aktivitet i deres fritid

 • Danmark - 31 procent

 • Sverige - 31 procent

 • Østrig - 29 procent

 • Finland - 28 procent

 • Tyskland - 26 procent

De fem nederste lande

 • Italien - 9 procent

 • Litauen - 9 procent

 • Polen - 8 procent

 • Bulgarien - 6 procent

 • Rumænien - 4 procent

Også hvis man ser på andelen af EU-borgere, der er fysisk aktive i 2,5 timer per uge ligger Danmark højt med 53,4 procent, kun overgået af Finland med 54,1 procent.