Danskerne er storforbrugere af blod

Her i landet giver lægerne ofte patienter blodtransfusioner. Det er et problem, fordi en del patienter på længere sigt har bedre af selv at producere blodet.

Blodtransfusioner gør ofte patienter friske i en fart, men en del af dem har bedre af selv at producere blodet.

I Danmark er der dobbelt så mange bloddonorer som i en række andre vestlige lande, men måske er det blevet en sovepude, for forbruget af blod er også meget større herhjemme.

Mens vi herhjemme bruger omkring 70 portioner blod pr. 1000 indbyggere, så bruger andre vestlige lande 35-50 portioner blod pr. 1000 indbyggere.

Og det er ikke altid til fordel for en patient at få en blodtransfusion med friske røde blodlegemer, siger blodbankschef Morten Bagge Hansen fra Rigshospitalet til Frederiksborg Amts Avis.

Som at tisse i bukserne

- Alle nyere undersøgelser viser, at patienter set over en længere periode har bedre af selv at danner nye røde blodlegemer, i stedet for at få dem gennem en transfusion. Jeg kan godt forstå, at lægerne vælger at give en transfusion, for patienterne bliver nogle gange hurtigt friske, når blodprocenten normaliseres med en transfusion. Men virkningen er desværre lidt som at tisse i bukserne i frostvejr, siger Morten Bagge Hansen.

Med Sundhedsstyrelsens transfusionsvejledning i ryggen, er man derfor i gang med at sprede ny viden på de danske hospitaler. Hospitalerne skal skifte fra at give blod efter lægens skøn til mere at bruge faste kriterier ud fra patientens blodprocent.

- Taler vi om ellers raske personer der for eksempel skal have ny hofte, har gennemgået en kompliceret fødsel med blodtab, eller en pensionist der skal have en bypass-operation, så vil mange af disse patienter ikke behøve en transfusion, men vil have bedre af selv at danne nye røde blodlegemer, siger Morten Bagge Hansen.

Fortsat brug for meget blod

At man mindsker antallet af blodtransfusioner betyder dog ikke, at der i fremtiden bliver brug for færre bloddonorer.

- Samtidig er vi nemlig blevet meget mere aggressive med at behandle for eksempel massive akutte blødninger med store mængder blod, hvilket har mindsket dødeligheden med 30 procent, siger Morten Bagge Hansen.

Facebook
Twitter