Danskerne har fjerdehøjeste forbrug af kokain i EU

Det er alle sociale klasser i Danmark, der efterspørger stoffet, siger ekspert.

Selv om Danmark ligger højt på listen over kokainforbrugende lande i Europa, er der dog tale om en nedadgående tendens. (Foto: Enrique Castro-Mendivil © Scanpix)

Danmark er det land i Europa, der har det fjerdestørste forbrug af kokain.

Tal fra EU viser, at Storbritannien indtager førstepladsen, mens Spanien og Irland følger efter.

På fjerdepladsen ligger Danmark, der deler pladsen med Frankrig og Holland.

Misbrugsekspert Henrik Rindom siger, at kokain er blevet voldsomt populært, også i kredse, der ikke normalt betragtes som misbrugere.

- Det er nemt at få fat på, og det findes overalt. Til forskel fra andre stoffer bruges det af alle sociale grupper - lige fra den gadeprostituerede til direktøren, lægen og advokaten, siger Henrik Rindom.

Politiet har for nylig i forbindelse med en stor narkosag i Aarhus oplyst, at årsforbruget i Danmark skønnes at ligge på cirka 600 kilo kokain.

Forbruget falder

Selv om Danmark ligger højt på listen over kokainforbrugende lande i Europa, er der dog tale om en nedadgående tendens.

- Som vi ser det med alle illegale stoffer, bortset fra hash, så falder forbruget i langt de fleste europæiske lande, siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kari Grasaasen.

- Vi ligger stadig i den højde ende, men vi hæfter os ved, at det går den rigtige vej, siger Kari Grasaasen, der også noterer sig, at der er et lille fald i antallet af unge, der indtager kokain.

/ritzau/