Coronavirusudbruddet og de indførte restriktioner i forlængelse heraf har betydet, at et stort antal danskere denne sommer valgte at tulle rundt i deres hjemland med cykel og lunken madpakke fremfor at drikke sangría og nynne Enrique Iglesías i de varme lande.
Hjulpet på vej af to sommerpakker, der gav billige togbilletter og gratis færgeture, var der stor interesse for især de danske øer.
Det fremgår også af en opgørelse, Google har lavet, af, hvad der er blevet søgt på i Danmark henover sommeren.
For eksempel er søgningen 'hvor ligger Læsø?' steget med 446 procent i juli 2020, målt mod juli 2019. Tilsvarende stigninger ses ved flere andre danske øer, som Ærø og Samsø.
Men har ø-kommunerne kunnet mærke den store interesse, der kan måles i Google-søgningerne?
Det svarer tre ø-borgmestre på. Og så beder vi dem selvfølgelig lige - i public servicens navn - om at forklare, hvor deres ø egentlig ligger, så I læsere kan spare en Google-søgning.
Læsø har oplevet sin bedste sæson nogensinde: 'Man skal bare blinke til højre, når man når til havnen'
På Læsø kommer den voldsomme stigning i søgninger ikke som et chok for borgmester Karsten Nielsen (DF).
- Det har været sådan siden påsken, men slet ikke så mange som i juni og især juli. Vi har haft så mange dagsturister og almindelige turister, som i sidste øjeblik har besluttet sig for at holde indlandsferie, siger han.
Det gav nogle udfordringer med udsolgte færger, der var proppet med cykler og deres ejermænd, men det ændrer ikke på billedet:
- Vores forretninger og restauranter har haft en af deres bedste sæsoner nogensinde. Dagligvarebutikkerne har sprængt alle rammer. Det (coronavirusudbruddet, red.) har været skidt for mange egne af Danmark, men for os, økonomisk, har det været rigtig godt, siger Karsten Nielsen.
Og hvor ligger Læsø så?
- Jamen det ligger jo midt mellem Göteborg og Frederikshavn. Kan man finde Frederikshavn, skal man bare blinke til højre, når man kommer til havnen. Og så tager det halvanden time med færgen, en 27-28 kilometer, forklarer borgmesteren om sin ø i Kattegat.
Ærø er blevet indtaget af unge mennesker: 'På toppen af Fyn, hvis du vender Fyn om'
På en anden af de danske øer, Ærø, har man også virkelig kunnet mærke den store interesse. Især blandt unge.
- Vi har haft mere end en fordobling af gående turister på Ærø i juli. Der er rigtig, rigtig mange unge mennesker, der er kommet med sovepose, rygsæk og et lille telt. De har så boet rundt omkring på Ærø, siger Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen (S).
Han har været overrasket over, at den lille ø med omkring 6.000 indbyggere har kunnet rumme dem alle.
- Men det har jo været kronede dage for restauranter og forretninger. De har været fyldt til bristepunktet, siger han.
Sidste år solgte de 85.000 enkeltrejser til og fra Ærø i juli. I år lyder det tal næsten 175.000.
- Vi er godt tilfredse med regeringens sommerpakker. For klientellet har ændret sig. Jeg har aldrig før set så mange unge mennesker herovre.
Men hvor ligger Ærø egentlig?
Der går fire færgeruter derud: Fra Fåborg til Søby, fra Als til Søby (med en elfærge der, ifølge borgmesteren, sejler som en drøm), fra Svendborg til Ærøskøbing og fra Rudkøbing på Langeland til Marstal.
Og med et smil på læben forklarer Ole Wej Petersen gerne, hvor Ærø ligger:
- På toppen af Fyn, hvis du vender Fyn om.
Samsø har aldrig før haft så propfulde busser: 'Det er Danmarks centrum'
På Samsø har færgerne også været propfulde, fortæller den socialdemokratiske borgmester Marcel Meijer.
- Vi har to færgeruter. I juli var der sidste år 83.000 mod 117.000 i år. Og det er samme mønster, vi ser for august, så der har synligt været mange flere turister. Der har både været mange gående og propfulde busser. Det har vi aldrig oplevet før, siger han.
Samsø har oplevet rekordomsætning i erhvervslivet. Og måske der endda har været for meget tryk på?
- Mange havde ikke helt nået at forberede sig på det. Med sommerpakken gik det rigtig stærkt. Nogle var nødt til at sige nej til mange kunder, forklarer han og understreger, at de selvfølgelig har været meget glade for det alligevel.
Men Samsø - hvor dælen er det?
- Det er midt imellem Jylland, Sjælland og Fyn. Det er Danmarks centrum!
- Det tager cirka en time med færgen fra Jylland og halvanden med færgen fra Sjælland. Og så er det jo gratis for gående i september på grund af sommerpakken.
Hvis du mener, du er bedre til geografi end den gennemsnitlige dansker, kan du jo passende teste dig selv i spillet herunder: