Danskerne: Hjælp whistleblowere mere

70 procent af danskerne mener, at der er for lidt hjælp til dem, der bliver whistleblowere.

Der er alt for lidt hjælp til de danskere, der vælger at blive whistleblower, lyder det fra danskerne i en ny DR-undersøgelse. (Foto: mcwernic © Stock.xchng)

Stikkersvin eller løgnhals. Det kan være de sidste ord, inden kollegaerne, chefen, vennerne eller sågar din familie vender dig ryggen, hvis du er en såkaldt whistleblower - en person, der har valgt at fortælle om et regelbrud eller en ulovlighed eksempelvis i det firma, du arbejder i.

Undersøgelser fra USA og Norge har vist, at whistleblowere i langt højere grad end andre ansatte oplever fyringer, chikane og lidelser, der ligner posttraumatisk stress.

Derfor burde der være faste regler og ordninger for, hvordan man som offentligt ansat kan gøre opmærksom på regelbrud, mener næsten 70 procent af de adspurgte i en undersøgelse, som Infact har foretaget blandt mere end 1000 danskere for DR Nyheder.

Mangler klarhed

Og flere eksperter giver danskerne ret.

- Vi har regler, der muliggør det at whistleblowe herhjemme - også i det offentlige, men vi har ikke noget system for det i form af nogen egentlig ordning, hvor man nemt og tilgængeligt kan whistleblowe og forholde sig anonymt og hvor der er klarhed over hvilke rettigheder, man har som whistleblower, siger Martin Lind, der ekstern lektor i arbejdsret ved Aarhus Universitet og ekspert i whistleblowerlovgivning.

Martin Lind mener, at hvis man som samfund ønsker en høj grad af åbenhed, bør man indføre en regulering, som er klar, tydelig og forståelig for den ansatte, og som medfører en effektiv beskyttelse af whistlebloweren.

Ikke specielt beskyttet

For mens der er hjælp at hente, hvis du for eksempel bliver fyret som gravid, er der ingen særlige regler for whistleblowere, siger Martin Lind. Og det betyder højst sandsynligt, at færre tør blive whistleblowere.

- Vi har ingen særskilt regulering, der prioriterer og beskytter whistlebloweren, hvis vedkommende bliver sanktioneret rent ansættelsesmæssigt, fordi arbejdsgiveren bliver sur, og på den måde kan man sige, at whistlebloweren ikke er specielt beskyttet, siger Martin Lind til DR Nyheder.

Undersøgelsen viser i øvrigt også, at 50 procent af de adspurgte mener, at whistleblowere er helte.

Mandag aften klokken 20:30 viser DR2 programmet 'DR2 Undersøger: Skal whistleblowere beskyttes?', hvor man kan møde tre whistleblowere, for hvem det fik store konsekvenser af whistleblowe.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter