Danskerne imod en krig mod Irak

Et flertal af danskerne vender sig imod en krig i Irak, uanset om FN står bag den, viser en frisk meningsmåling. Danskerne kan heller ikke støtte en dansk deltagelse i en sådan krig. SF opfordrer regeringen til at genoverveje sin Irak-kurs.

Et flertal af danskerne vender sig imod en krig i Irak, uansetom FN står bag den. Det viser en frisk meningsmåling fra VilstrupResearch. Samtidig viser målingen, at danskerne heller ikke støtteren dansk deltagelse i en eventuel krig.

Således svarer 87 procent af de adspurgte nej til danskdeltagelse i en amerikansk ledet krig uden mandat fra FN, mens 56procent siger nej til dansk deltagelse i krigen, selvom FN stårbag.

57 procent vender sig imod en Irak-krig i det hele taget, ogsåselvom den måtte blive godkendt i FNs Sikkerhedsråd.

79 procent svarer nej til at støtte en amerikanske ledet krig,som FN ikke give mandat til.

Holger K.: Regeringen bør genoverveje sinpolitik

SFs formand Holger K. Nielsen opfordrer påbaggrund af tallene regeringen til alvorligt at overveje enkursændring, så en ny FN-resolution bliver et krav for dansk støttetil en krig mod Irak.

//xSrc="http://www.eplugs.net/plugs/GB2-F6A/showTeaser.js?"+escape(location.href)+"&gb2Rnd="+Math.random();document.write("SkalDanmark støtte en eventuel krig mod Irak? Vi vil gerne have dinmening.Hvad mener du?

- Hvis man sammenligner med krigen i Afghanistan, så oplever jegen helt anderledes skeptisk holdning til det her. Disse megetentydige tal må gøre det klart for regeringen, at det er halsløsgerning at støtte et angreb på Irak, uden at der i det mindsteligger et nyt mandat fra FN, siger han til Politiken.

Megafon viser anden tendens

En Megafon-måling i TV 2Nyhederne fredag aften viste derimod en anden tendens.

Her gik et lille flertal af danskerne - nemlig 42,6 procent -ind for et angreb på Irak, hvis FN skønner det nødvendigt, mens39,3 pct. sagde nej. Stemningen vendte imidlertid, hvis USA vil gåalene med et angreb.

Professor ved Aarhus Universitet, Søren Risbjerg Thomsen, kanikke forklare forskellen mellem Vilstrup og Megafon, men "jegstoler mest på Vilstrup, men det er ren fornemmelse", siger han tilPolitiken.

Afventer rapport fra våbeninspektører

Mandagafleverer FNs våbeninspektører den længe ventede rapport om deirakiske våbenlagre. På den baggrund skal FNs Sikkerhedsråd i næsteuge tage stilling til et eventuelt angreb.

Den danske regering gav i går tilsagn om støtte til FNsvåbeninspektører, hvis de på mandag beder om ekstra tid tilundersøgelserne.

Regeringen har hidtil afvist at melde klart ud om en eventueldansk støtte til en krig i Irak, indtil våbeninspektørerne harafleveret deres rapport.