Danskerne ryger flere illegale cigaretter

Danskerne røg sidste år 150 millioner smuglercigaretter. Især billige kopicigaretter, der udgiver sig for at være et kendt mærke, er i stigning.

150 millioner illegale smøger blev smuglet over de danske grænser sidste år. Især falske kopicigaretter er i vækst. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Danskerne pulser illegale smøger i stigende omfang.

For af de 6 milliarder smøger, der blev røget sidste år, var 150 millioner illegale. Det svarer til 2,5 procent - og det er en markant stigning fra 2014, hvor tallet var 1,8 procent. Det viser en stor rapport fra revisionsselskabet KPMG, der hvert år undersøger EU's tobaksmarked.

Og det overrasker ikke Preben Buchholtz, der er underdirektør i SKATs toldafdeling:

- Der er mange penge i det, fordi cigaretter er en højtbeskattet vare herhjemme. Det giver store fortjenester for smuglerne. Og desværre betyder det også, at statskassen går glip af store summer i afgifter.

Den illegale handel betyder ifølge KPMG, at den danske statskasse sidste år gik glip af omkring 245 millioner kroner, som er de penge, rygerne betaler, hver gang de køber en pakke lovlige cigaretter.

Rapporten fra KMPG beskriver desuden, at der sælges flere falske kopicigaretter i Danmark. 30 millioner af de illegale smøger var nemlig cigaretter, som udgiver sig for at være et kendt mærke – og som kan være farlige:

- Udover at man lægger penge i lommerne på kriminelle, så har vi fundet asbest, rottelort og plastisk i de falske cigaretter, som vi har haft til analyse – og det er jo et problem for forbrugeren, siger Thomas Jepsen, kommunikationsansvarlig hos cigaretproducenten Phillip Morris.

FacebookTwitter