Danskerne selv er sidste bolværk mod terror

Det er ikke nok, at Danmark har en af de bedste efterretningstjenester, men det er også vigtigt, at befolkningen deltager med en del af overvågningen.

Det er ikke nok at Danmark har en af de bedste efterretningstjenester, det er også vigtigt at befolkningen deltager med en del af overvågningen.

De fleste terroreksperter er enige om, at terrortrusselsniveauet er langt højere i Danmark, end det er i Sverige.

Og alligevel er Sverige nu ramt af et selvmordsbombeangreb før Danmark, og det undrer PETs tidligere operative chef Hans-Jørgen Bonnichsen.

Tifældigt at det blev Sverige

- Hvis man skal kigge på trussels niveauet, så er Danmark et betydeligt mere indbydende terrormål end Sverige. Men der nogen gange bare tilfældigheder der afgør hvem der bliver ramt, siger Hans-Jørgen Bonnichsen til DR Nyheder.

Det høje trusselsniveau i Danmark skyldes flere elementer, men ifølge PET, er det særligt Jyllandspostens Muhammedkarikaturer, der stadig medfører, at der er en alvorlig terrortrussel mod Danmark.

Befolkningen skal hjælpe til

Hans-Jørgen Bonnichsen påpeger, at vi i Danmark har en af Europas bedste efterretningstjenester, men hvis vi skal undgå et lignende angreb. som det der ramte Sverige, skal alle hjælpe til.

- Det vigtigste er tillid i befolkningen, for det er borgerne, som er verdens bedste efterretningstjeneste. Det er befolkningen, der skal ind og reagere på unormale hændelser, de skal reagere på personer, som ændrer adfærd. Det er vores sidste bolværk mod terror, siger Hans-Jørgen Bonnichsen.

Danske sager

Vi har ikke haft en egentlig terroraktion i Danmark. Det tætteste er sagen om den etbenede tjetjenske Lors Doukaev, der i september kom til skade med en brevbombe på Hotel Jørgensen i København.

Men vi har haft en række større terrorretssager herhjemme. Der har både været Glostrup-sagen og terrorsagen fra Odense.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk