Danskerne skylder milliarder til det offentlige - det overrasker ikke en skatteekspert

Skat opkræver i øjeblikket gæld manuelt, og ifølge ekspert undlader folk derfor at betale.

Borgere og virksomheders restancer til det offentlige vokser, men det overrasker ikke skatteadvokat Torben Bagge. (© DR)

Det overrasker ikke skatteadvokat Torben Bagge, at Skat nu mangler at inddrive gæld fra borgere og virksomheder for 82,7 milliarder kroner i form af ubetalte p-afgifter, børnepenge, skat, told og moms.

For Skat skrottede i efteråret den automatiske inddrivelse af gæld, fordi det såkaldte EFI-system viste sig at være ulovligt. I stedet gik Skat over til at inddrive gæld manuelt, hvor der kan gå lang tid, før folk får et rykkerbrev fra Skat.

Og det er ifølge skatteeksperten langt mindre effektivt og får formentlig nogle borgere til at undlade at betale gælden.

- Der er formentlig nogle mennesker, der vælger at udnytte det og sige: Så længe jeg ikke bliver rykket for min betaling, så vælger jeg ikke at betale min gæld, siger Torben Bagge, partner i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen og ekstern lektor i skatteret på Aarhus Universitet.

Der kan også være folk, som ikke er opmærksomme på, at de skylder penge til det offentlige og derfor ikke betaler gælden.

Torben Bagge forventer, at restancerne først vil begynde at falde igen, når Skat har en afløser til EFI-systemet klar. Samtidig tvivler han på, om Skat nogensinde får hentet samtlige 82,7 milliarder kroner ind.

- Jo større restancer man har, og jo længere tid restancerne har løbet over, jo større risiko er der for, at man ender med ikke at få pengene i kassen, siger han.

Rod i Skat

  • I øjeblikket inddriver Skat restancer manuelt, og det betyder ifølge Skat, at der i øjeblikket kun bliver inddrevet 66 millioner kroner om måneden.

  • Sådan har det været siden det elektroniske system til inddrivelse, kaldet EFI-systemet, blev skrottet i efteråret, da det ikke fungerede efter hensigten.

  • Alt imens er restancerne steget fra 71,9 til 82,7 milliarder kroner på et halvt år.

  • I løbet er de sidste tre måneder er beløbet steget fra 78 til 82,7 milliarder kroner.

  • Skat regner med, at restancerne vil fortsætte med at stige i en periode.

Facebook
Twitter