Danskerne svinger betalingskortet mest i EU

Betalingskort blev brugt 300 gange per dansker i 2015.

Danskerne brugte betalingskort 255 gange mere end tyskerne i 2015. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

- Vi tager ikke imod Visa her.

Den sætning har du måske hørt før på ferier til udlandet, hvorefter du er stormet rundt i jagt på en hæveautomat for at betale din regning. Hvis det kommer bag på dig, at du ikke kan bruge dit kort i udlandet, skyldes det måske, at danskerne er blandt de bedste i verden til at bruge betalingskort.

- Danskerne er super kompetente digitale borgere, og de elsker digitale løsninger, siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør hos Finans Danmark, der er bankernes interesseorganisation.

Så sent som i går lancerede Nets dankort til mobilen, og betalingskortet er meget populært i Danmark. En Analyse fra Nationalbanken viser, at danskerne i 2015 lavede 300 betalinger hver med deres betalingskort, hvilket er flest i EU. Men man skal ikke rejse langt, før billedet er et helt andet.

Tyskerne hev for eksempel kun deres betalingskort frem 45 gange samme år. Ifølge John Norden, partner hos Mybanker, kan en del af forklaringen være, at dankortet er en meget billig løsning.

- Når danskerne betaler med kort og laver overførsler, er det væsentligt billigere, end når langt de fleste udlændinge gør det i deres lande, fortæller John Norden.

I resten af Skandinavien er billedet det samme som i Danmark. Faktisk brugte nordmændene deres kort endnu mere end danskerne, mens svenskerne kun betalte med kort 10 gange færre end danskerne i 2015.

I Danmark samarbejdes der om digitale løsninger

Dankortet blev lanceret allerede i 1983, men er stadigvæk så populært, fordi det løbende er blevet moderniseret, forklarer Michael Busk-Jepsen fra Finans Danmark. Ifølge ham bruger danskerne betalingskort så meget af tre årsager. Udover at være digitale borgere, skyldes det også den rækkevidde, betalingskort har i Danmark.

- Du kan jo bruge dankortet stort set alle steder i Danmark. Du bliver næsten vrissen, hvis du kommer et sted hen, hvor de ikke tager imod det, siger Michael Busk-Jensen.

Den tredje forklaring er ifølge ham, at digitale løsninger som dankortet er skabt i samarbejde mellem den offentlige og den finansielle sektor.

- I Danmark bygges der løsninger sammen. Både detailbranchen, bankerne og Nets har været med på dankortet, og samarbejder som det findes bare ikke mange andre steder i verden, siger Michael Busk-Jepsen.

Penge overføres året rundt på få sekunder

Det er ikke kun på brug af betalingskort, at Danmark ligger i toppen. Vi kan også overføre penge til hinanden nemt og hurtigt i forhold til mange andre lande.

Faktisk er de såkaldte straksoverførsler kun tilgængelige i syv andre lande i Europa. Det vil sige, at danskerne døgnet rundt på alle årets dage kan overføre penge til hinanden på få sekunder. Den rivende udvikling skyldes, at danskerne også forventer meget.

- Vi er forvænte, kritiske og fortæller, hvis noget ikke er godt nok. Løsningerne skal leve op til danskernes forventninger, siger Michael Busk-Jepsen.

Facebook
Twitter