Danskerne tager mundbindet på: Men kravet er i højere grad 'mål for konflikt'

Nye krav om mundbind er trådt i kraft, men et mindretal er skeptisk.

Ulla Hansen bar mundbind i Haderslev. (Foto: Amanda Munksgaard)

I Føtex i Haderslev skulle Ulla Hansen hente rundstykker, men kom så i tanke om, at den slags indkøb fra i dag krævede et mundbind.

- Jeg synes, det er helt i orden, siger hun.

Hun har også et visir derhjemme, men tænkte, at et engangsmundbind rakte til den hurtige indkøbstur.

- Vi skal passe på os selv og på hinanden. Men mundbind er forfærdeligt at have på, når man har briller på. Så dugger de hele tiden. Det er pisseirriterende, siger hun.

I landets supermarkeder, fitnesscentre, ungdomsuddannelser og kulturinstitutioner er mundbindene her til morgen kommet frem.

Fra i dag skal danskerne nemlig bære mundbind, når de færdes indendørs de fleste offentlige steder.

Se i billedserien herunder, hvordan det så ud, da folk tog mundbindene i brug i supermarkeder og på ungdomsuddannelser:

  • (Foto: Asger Ellekrog DR)
  • (Foto: Asger Ellekrog DR)
  • (Foto: Asger Ellekrog DR)
  • (Foto: Asger Ellekrog DR)
  • (Foto: Asger Ellekrog DR)
  • (Foto: Asger Ellekrog DR)
1 / 6

En lille gruppe skeptiske

Opbakningen fra danskerne til myndighedernes corona-tiltag er generelt høj, men kravet om mundbind er mere omstridt end andre restriktioner, som myndighederne har indført.

Det fortæller Michael Bang Petersen, professor ved statskundskab på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, der løbende har studeret vores adfærd under corona-epidemien.

Projektet spurgte danskere om holdingen til mundbind, lige inden de nye restriktioner blev meldt ud. Her svarede 70 procent, at de synes, at det var i orden at udvide brugen af mundbind til det offentlige rum.

- Det betyder så, at der er 30 procent, som er mere skeptiske, siger Michael Bang Petersen.

- Som udgangspunkt tænker jeg, at 70 procents opbaking er meget. Det er de færreste politikker, som har bred støtte fra 70 procent af befolkningen. Men omvendt er der ingen tvivl om, at mundbindene i højere grad er mål for konflikt og diskussion end nogle af de andre tiltag, vi har i værktøjskassen - som håndhygiejne eller at holde aftstand, siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Inspiration fra USA

Når der er et lille mindretal, der er skeptiske, skyldes det flere faktorer, mener Michael Bang Petersen. Blandt andet er regeringskritiske danskere blevet inspireret af debatten i andre lande, for eksempel i USA.

- Hvis du er skeptisk over for regerigen her i Danmark, så har du ligesom set, at mundbindene er en god løftestang til at udtale den kritik, siger han.

Desuden spiller det ind, at de danske sundhedsmyndigheder undervejs har skiftet anbefalinger angående mundbind, og at der fortsat er diskussion om, hvor effektive mundbind er til at bekæmpe en pandemi.

I Spar-butikken i Suldrup havde også halloween-pynten fået mundbind på. (Foto: christine Nørgaard)

Overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelen understreger dog, at mundbindene er nødvendige, sådan som corona-situationen har udviklet sig.

- Det helt primære råd er jo at holde afstand, men der er jo situationer, hvor det ikke er muligt, eksempelvis i detailhandlen, siger hun.

- Der er mere smitte i samfundet. Det vil sige, at sandsynligheden for, at du som almindelig borger møder en anden person, som skulle være smittet uden at vide det, er større nu. Og derfor giver det mening, at vi har den her ekstra barriere i form af et mundbind, fortæller Bolette Søborg.

Tine Terp, købmand i Spar i Suldrup i Nordjylland, har mundbind klar til kunderne. (Foto: christine Nørgaard)

Derfor skal Spar-købmand Tine Terp fra Suldrup i Nordjylland nu bede sine kunder om at tage et mundbind på, når de færdes i butikken. Hun håber og forventer, at kunderne vil respektere det nye krav.

- Vi har indtil nu haft nogle søde og rare kunder, som har været gode til at holde afstand og spritte hænder af. Så jeg forudser ikke, vi får udfordringer med mundbind. Men hvis det kommer, må vi tage den derfra, siger hun.

- Men politimænd bliver vi aldrig her i Suldrup.

Facebook
Twitter