Danskerne tøver: Fortsat god plads i den kollektive juletrafik

Der er markant lavere efterspørgsel på julebilletterne, lyder det fra flere trafikselskaber.

Måske venter vi på grønt lys fra Mette Frederiksen. Eller måske overvejer vi lige en ekstra gang, om vi nu tør forsamles i julen.

Noget tyder i hvert fald på, at danskerne tøver med at planlægge julerejsen hjem til familie i andre egne af landet. Såvel DSB som busselskaber, fly og GoMore oplever markant lavere efterspørgsel end normalt.

Men faktisk har transportselskaberne tænkt over, hvordan de kan gøre din julerejse så sikker som mulig. Her får du et overblik, så du kan få rejsebrikkerne til at falde på plads.

1

DSB har 30 procent færre solgte billetter

Hos DSB har julebilletterne allerede været til salg i en måneds tid, og her kan man tydeligt mærke, hvordan corona påvirker danskernes rejselyst og rejsemønster.

- Tallene ligger allerede nu cirka 30 procent lavere end sidste år på samme tid, siger Tony Bispeskov, som er informationschef hos DSB.

Folk plejer normalt at booke en pladsbillet i julen, men i år er det et krav for, at man overhovedet kan komme med toget. Til gengæld er den gratis.

Lige nu ser det ud til at blive en stille jul på skinnerne, men DSB følger udviklingen hver dag.

- Det er for tidligt at sige, hvordan det kommer til at forløbe, for vi ligger noget under tidligere. Vi følger med på daglig basis og ser, hvilke muligheder vi har for at gøre togene længere, og vi har fokus på tryghed og på ekstra rengøring, siger han.

Vil man gerne rejse med med færrest muligt medpassagerer, skal man rejse tidligt og undgå den 22. og 23. december. Kan man ikke det, bør man rejse først eller sidst på dagen.

2

Samkørsel falder - biludlejning hitter

Virksomheden GoMore tilbyder både samkørsel, hvor du kan købe et lift af en, der skal samme vej som dig, og privatudlejning af biler.

Hos GoMore forventer de, at 40 procent færre end i julen 2019 vil benytte sig af samkørselsordningen.

- Sidste år registrerede GoMore cirka 5.000 samkørselsbookinger i dagene op til jul. Det tal forventer vi ikke helt at nå op på i år, siger Matias Møl Dalsgaard, der er stifter og direktør i GoMore.

Derimod har 2020 for længst overgået 2019 i antal udlejninger. Siden april har de oplevet en vækst på 40-50 procent i forhold til 2019. Den udvikling forventes at fortsætte julen igennem, fordi venner og familie vil køre sammen og undgå at sidde tæt med fremmede i de offentlige transportmidler.

Faldet i samkørselpassagerer hænger også sammen med, at GoMore har reduceret det maksimale antal passagerer til tre, så der højst må sidde to på bagsædet med et sæde imellem hinanden.

3

Molslinjen og Kombardo Expressen med coronaplaner

Bevæger du dig mellem Jylland og Sjælland i juletiden, er der godt med pladser på Molslinjen.

Normalt vil det begynde at lugte af udsolgte afgange ved denne tid. Sådan er det ikke i år.

- Alle er usikre på, hvilke restriktioner der kommer til jul. Hvad må vi? Så der er en lidt afventende holdning til, hvordan man kan booke juleturen - det virker som om, folk lige holder vejret og håber på, at Mette Frederiksen kommer ud og siger "Så bliver det jul", siger Jesper Maack, PR- og Kommunikationschef.

Molslinjen sælger op til 85 procent af sæderne for at skabe et antal frie pladser, som besætningen kan rykke rundt med, når færgerne begynder at blive fyldt op.

Og som et nyt corona-initiativ vil der være installeret coronaafskærmning mellem sæderne og UV-kanoner i ventilationen, som skal bekæmpe virus og bakterier i luften.

- Vi gør vores yderste for, at corona ikke skal have held med at aflyse julen i Danmark, og vi gør vores yderste for at gøre færgeturen så tryg som muligt, siger Molslinjens kommercielle direktør, Jesper Skovgaard.

Kombardo Expressen kører også med busser over Molslinjen. De regner med, at juletrafikken her nok vil starte en anelse tidligere, da de har mange studerende med, som får tidlig juleferie. De forventer omkring 15.000-20.000 rejsende med bussen i juledagene.

Der er allerede nu meldt udsolgt på en del afgange til Aalborg, men ekstra ture er på vej. Lynruten mellem Aarhus og København med stop på Molslinjens færger kører op til 30 afgange om dagen, og da Kombardo Expressen følger reglerne for busser, vil der ikke være et sæde mellem hver passager.

4

Movia har flere busser klar i garagen

Hvis du i stedet foretrækker at bruge dine juledage i busserne i hovedstadsområdet, så kan Movia meddele, at de følger passagerudviklingen tæt og indsætter ekstra busser, hvis der er behov. Der er fortsat en del busser, der står klar i garagen.

Kapaciteten i busserne er nemlig fortsat reduceret. Men man kan benytte alle siddepladser og halvdelen af ståpladserne.

Movia forventer som altid stor rejseaktivitet juleaften og 2. juledag, men forventer til gengæld ikke trængsel i forbindelse med juleshopping eller julefrokoster i år, sådan som de normalt ser det.

Med forsamlingsbegrænsningerne og aflysninger af julefrokoster vurderer Movia, at det normale serviceniveau vil være nok til at overholde myndighedernes retningslinjer.

5

Trængsel på vejene - måske

Propper du i stedet julegaverne ind i bilen, så skal vi kaste et blik på juletrafikken på vejene. Den holder Vejdirektoratet øje med, og de kommer ikke med trafikprognose før to uger inden juleferien.

Især her under corona, hvor situationen kan ændre sig løbende, vil de gerne tage højde for eventuelle nye restriktioner i juleferien, før de afgør bilisternes skæbne.

Derfor er det også med en del forbehold, at Vejdirektoratet forventer de samme travle juledage som de seneste par år. Den 23. og 26. december vil højst sandsynligt blive to af de travleste rejsedage på året. Men fordi juleaften falder på en torsdag og skolerne allerede får ferie fredagen inden, kan vi være heldige, at trafikken spreder sig ud over flere dage.

Op til juleaften vil presset på vejene som sædvanligt kunne mærkes fra København og vest over på E20, på Køge Bugt Motorvejen, Vestmotorvejen og Rute 21 til og fra Sjællands Odde. Hjemrejsedagene vil sætte tryk på de samme strækninger - blot i den modsatte retning.

6

Færre og billige fly

Det kan også være, du tager flyet hjem til jul. Det er der i hvert fald nogle, der gør.

Normalt er der 15 julefly mellem Aalborg og København, men i år er der kun ti hver vej, og der er ikke meget, der tyder på, at der endnu er meget stor efterspørgsel på de billetter.

I hvert fald er de billige lige nu, oplyser Aalborg Lufthavn.

- I år er priserne meget lave – mange flyselskaber kører med enkeltbilletter til 199 kr eller 299 kr. Og det skaber trafik blandt alle målgrupper, men særligt de unge studerende, der måske plejer at sidde i en bus, tager flyet, siger Rikke Mølgaard, der er salgs- og marketingdirektør.

Hun har endnu ikke hørt om selskaber, der sætter ekstra afgange ind på de dage.

7

Hvordan kommer du på juleferie?

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter