Danskerne tror ikke på Afghanistankrigen

For første gang er et flertal af danskerne imod at have danske soldater i Afghanistan. Det viser en meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder.

Krigen i Afghanistan har mistet den folkelige opbakning blandt danskerne - 55 procent mener ikke, at danske soldater skal være udstationeret i Afghanistan. (Foto: Søren Bidstrup © Scanpix)

Danskerne har gennem næsten ti år støttet den danske indsats i Afghanistan. Men for første gang siden DR begyndte at måle krigsopbakningen, er det nu et flertal af danskerne, der er imod de danske troppers udstationering i Afghanistan.

I både april 2008 og februar 2009 bakkede 48 procent af danskerne ellers op bag udstationeringen af tropper i Afghanistan. I august 2010 er denne opbakning faldet til bare 32 procent, viser målingen, som DR har fået lavet hos Epinion.

Omvendt ses en lige klar stigning i selve modstanden mod udstationeringen af tropperne i Afghanistan. I både april 2008 og februar 2009 var 41 procent af danskerne imod udstationeringen. I august 2010 er dette tal steget til 55 procent.Soldaterne føler, der er støtteJesper Lund er kaptajn i Den Kongelige Livgarde og netop hjemvendt til Danmark med ISAF hold ni. Han er sikker på, at til trods for at danskerne ikke længere bakker op om hans tilstedeværelse i Afghanistan, så er det ikke et udtryk for, at de ikke længere støtter deres soldater.

- Det er naturligvis vigtigt at føle, at man har opbakning. Og det mener jeg også, at vi har. Jeg føler, at den danske befolkning er stolt af deres soldater selv i en stund, hvor opbakningen til selve missionen måske halter. Jeg tror, at man skal differentiere mellem de to ting.

Krigen kan ikke vindes

Danskernes tro på at krigen i Afghanistan kan vindes, er ligeledes på markant retræte. Andelen af danskere som mener, at krigen ikke kan vindes, er nu oppe på hele 69 procent, viser Epinionsmålingen.

Den danske forsvarsminister Gitte Lillelund Bech udtalte ellers så sent som i marts til Berlingske Tidende, at Danmark og de vestlige lande havde sejren over Taliban inden for rækkevidde. SFs forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, mener, at danskerne er begyndt, at kunne se, hvor håbløs krigen i Afghanistan er.

- Danskerne kan nu indse, at den her krig ikke kan vindes. Danskerne kan se, at vi er på en mission, der koster så mange danske soldater livet, og at det ikke er rimeligt, at unge danske mænd skal falde i en krig, der er så umulig at vinde. Derfor er der kommet et skred i holdningen til krigen i Afghanistankrigen.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, at det er ganske naturligt, at danskerne mister troen på, at krigen kan vindes, når den danske regering og NATO ikke lader soldaterne bruge det militære isenkram.

- Regeringen afviste forleden at sende vores F16 fly, vores eminente flyvevåben, til Afghanistan. Fuldstændig uden grund mener vi i Dansk Folkeparti. Hvis man arbejdede meget mere militært i stedet for at bruge en masse energi på at tro, at man kan købe afghanerne til at være venlige over for os, så ville den krig hurtigere være forbi. Fra regeringens og NATOs side føres der simpelthen krig på en helt forkert måde.

Jesper Lund har ikke mistet troen. I Afghanistan sker der forbedringer hver eneste dag, forklarer han. - Jeg har set den udvikling, der har været dernede bare i den tid, at vi på vores hold har været dernede det seneste halve år. Men i særdeleshed fra tidligere hold. Det er store skridt, der er taget. Det ender forhåbentligt ud i, at de snart kan varetage deres egen sikkerhed, så vi kan trække os ud, og så har vi faktisk løst vores opgave.

Tålmodighed skal vinde krigen

Efter et halvt år i Afghanistan vil kaptajn Jesper Lund og resten af de hjemvendte soldater fra ISAF hold 9 på flagdagen den 5. september gå gennem Københavns gader fra Livgardens Kaserne til Rådhuspladsen.

Jesper Lund håber, at danskerne vil være på gaden og vise, at de stadig støtter soldaterne og det arbejde, som de har lavet i Afghanistan. For det kræver tålmodighed, før resultaterne viser sig, erkender han.

- Hvis vi virkelig gerne vil hjælpe afghanerne, så er vi nødt til at have styr på sikkerheden. Og det kan desværre kun ske gennem militært bidrag. Og det er det, vi arbejder på dernede. Det tager tid, men jeg har med mine egne øjne set fremskridt.

Facebook
Twitter