Danskerne tvivler på kvinders lyst til at lede

Kvinder har slet ikke lyst til lederstillinger. Det mener halvdelen af danskerne. Kun 28 procent af EU-borgerne og endnu færre svenskere er enige.

Så blev det 8. marts, kvindernes internationale kampdag. Og noget kunne tyde på, at danske kvinder med mod på karriere stadigvæk har en hel del at kæmpe for.

I hvert fald mener knap halvdelen af danskerne at kvinder er langt mindre interesserede i lederjob end mænd. Det viser en undersøgelse fra Eurobarometer.

Få svenskere er enige

Med den manglende tro på kvindernes lederlyst skiller danskerne sig i dén grad ud i forhold til de øvrige EU-lande. I undersøgelsen svarer kun 28 procent af alle EU-borgerne og bare 16 procent af svenskerne ja til, at kvinder er mindre interesserede i lederstillinger.

Tankevækkende

De danske tal kommer da også bag på ligestillingsforsker Karen Sjørup fra RUC.

- Jeg er ærligt talt noget negativt overrasket. Det er tænkevækkende, at danskerne som ellers er kendt for en høj grad af ligestilling faktisk har en negativ holdning til dette her, siger hun.

En ekstra barriere

Og for de kvinder, der faktisk gerne vil gøre karriere, er det et problem, at danskerne ikke tror, de har lyst til at lede.

- Det skaber jo en barriere for kvinders mulighed for at gøre karriere, at man har en forhåndsopfattelse af dem som nogen, der ikke er interesserede i det, siger hun.

Undersøgelsen viser også, at 41 procent af de adspurgte danskere mener, at kvinder i mindre grad vil kæmpe for at gøre karriere end mænd. Blandt borgerne i de 27 EU-lande var 29 procent af de adspurgte enige i det udsagn.

Manglende evner?

Til gengæld mener kun 17 procent af de adspurgte danskere, at kvinder ikke altid har de evner det kræver, at sidde i en lederstilling. Det svarede 21 procent af alle de 26.956 EU-borgere i undersøgelsen ja til. Blandt svenskerne er det dog kun 6 procent af de adspurgte, der tvivler på kvindernes kavlifikationer.

Undersøgelsen viser også, at danskerne er langt mere skeptiske overfor kvindekvoter end EU-borgerne generelt. 1.002 danskere deltog i undersøgelsen.