'Danskerne vil blive overbeviste om, at Trump er en stor præsident'

Den nyslåede ambassadør vil arbejde hårdt på at forbedre forholdet mellem USA og Danmark.

I karet anført af fuldt ekviperede ryttere fra Gardehusarregimentet ankom den nyslåede amerikanske ambassadør i USA, Carla Sands, i dag til Amalienborg, hvor hun på sin første arbejdsdag mødtes med den danske dronning.

Efter mødet med dronningen satte DR Nyheder den nyslåede ambassadør stævne på hendes nye arbejdsplads, den tungt bevogtede ambassade på Østerbro.

Her fortalte hun om, hvad hendes mål er som ambassadør, men også om den danske befolknings holdning til præsident Trump, og hvordan hun vil udfylde de 'store sko' efter hendes forgænger Rufus Gifford.

Carla Sands, en dansk undersøgelse i år har vist, at danskerne er mere bange for Donald Trumps udenrigspolitik end terrorisme. Vil det blive en udfordring for dig som ambassadør?

- Jeg tror, at det danske folk er meget fordomsfrie. Når de ser præsidentens politik implementeret, og ser den fantastiske udvikling i økonomien og i sikkerheden over hele verden, så tror jeg, at deres holdninger bestemt kan ændres, siger hun og fortsætter.

- Jeg mener også, at de nyheder, de får fra vores land, er 90 procent negative mod præsidenten, og jeg mener ikke, at de er så balancerede. Men præsidenten blev valgt af omkring halvdelen af landet. Så hvis danskerene er åbensindede, så behøver jeg ikke overbevise dem om, at Donald Trump er en god præsident. De vil kunne se det med deres egne øjne.

Herunder kan du se Carla Sands ankomme til Amalienborg tidligere i dag:

Kendt som Hollywood-skuespillerinde

57-årige Carla Sands kommer til Danmark uden reel politisk erfaring. Hun var dog med på det hold, der rådgav Donald Trump om økonomi under valgkampen sidste år.

Førhen har hun blandt andet arbejdet som kiropraktor, men har også haft en række bestyrelsesposter inden for kunst, kultur og musik. Siden 2015 har hun samtidigt været bestyrelsesformand for sin nu afdøde mands store ejendomsmæglerfirma Vintage Capital Group i Los Angeles.

Og her ser hun en klar ting, som hun har til fælles med præsident Trump.

- Min tidligere husbond arbejde i ejendomsbranchen. Donald Trump var også i branchen, før han blev præsident. Jeg har set, at folk i den branche er meget omstillingsparate. De vil gøre tingene godt og med det samme. Det handler ikke om processen, men om hvad der kommer ud af det, siger Carla Sands.

I manges øjne er den 57-årige ambassadør dog bedst kendt for en kortvarig karriere som Hollywood-skuespiller i 80'erne. Her medvirkede hun blandt andet i ni afsnit af serien Glamour.

Alligevel valgte hun at stille sig bag Donald Trump under præsidentvalget til trods for, at den amerikanske præsident mildest talt er upopulær i den amerikanske kulturelite.

Hun har dog ikke et øjeblik fortrudt sit valg.

- Mit fokus er, at USA er sikkert, trygt, stærkt og succesfuldt. Donald Trump var ikke mit valg til at begynde med. Men da jeg talte med mange af mine meget intelligente venner i Los Angeles, blev jeg klar over, at selv om Donald Trump ikke havde nogen politisk erfaring, så kunne han blive en god præsident. Og indtil videre har han overgået mine forventninger, siger Carla Sands.

Hør hele DR Nyheders journalist Stine Thomsen med ambassadøren herunder:

En drøm er gået i opfyldelse

I september fik Carla Sands beskeden, at hun var blevet udnævnt til posten som den højeststående amerikanske diplomat i Danmark.

En udnævnelse hun ikke var et øjeblik i tvivl om, at hun skal tage i mod, og som hun husker tilbage på med glæde.

- Jeg kunne ikke tænke mig et mere vidunderligt sted at repræsentere USA, vores befolkning og præsidenten. At komme til Danmark er en drøm, som går i opfyldelse, siger ambassadøren.

Hvad ved du om Danmark og danskerne indtil videre?

- Jeg ved, at de er nogle af de lykkeligste i verden, og jeg føler, at jeg har fået en varm velkomst. Over årene og siden jeg kom hertil som ambassadør, har jeg set den smukke arkitektur, set julemarkedet, spadseret på nogle af shopping-gaderne og jeg møder folk hver dag.

Den tidligere ambassadør Rufus Gifford var meget populær i Danmark. Hvordan har du det med det faktum, at du skal udfylde så 'store sko'?

- Mine fødder er ikke så store som Rufus', det er jeg ret sikker på, griner hun.

- Jeg så hans tv-show, og jeg synes, at det var fantastisk. Det viste mig lidt om, hvordan jobbet var. Jeg synes, at han repræsenterede Barack Obama rigtig godt i Danmark.

Har tre målsætninger

Hvilken form for ambassadør vil du være?

- Jeg håber, at jeg vil blive en god en. Det er mit mål. Jeg vil møde så mange danskere, færinger og grønlændere som muligt, mens jeg er her. Jeg håber at besøge alle dele af Danmark.

Hvad er din mission som ambassadør?

- Jeg har tre målsætninger. Det første, som er meget nær mit hjerte, er forholdet mellem menneskerne. Jeg vil fortsætte alle mine forgængeres arbejde med at bygge stærke forhold op med mennesker. Det kan lyde umuligt at gøre båndet endnu stærkere, men jeg finder en måde, siger Carla Sands og fortsætter:

- Jeg vil øge handlen og investeringerne mellem vores to lande. Og til sidst vil jeg fortsætte med at styrke vores fælles forsvarssamarbejde, siger hun.

Carla Sands blev officielt udnævnt som ambassadør 15. december og skal sidde som ambassadør under Donald Trumps embedsperiode, som foreløbig løber til januar 2021.

Carla Sands blå bog

  • Blev under valgkampen i 2016 en del af det hold, der rådgav Donald Trump om økonomi.

  • Har siden 2015 været bestyrelsesformand for sin nu afdøde mands store ejendomsmæglerfirma Vintage Capital Group i Los Angeles.

  • Har haft en række bestyrelsesposter inden for kunst, kultur og musik.

  • Er uddannet og har arbejdet som kiropraktor.

  • Har haft forskellige roller i tv-serier, herunder som Alex Simpson i ni afsnit af 'Glamour' i 1987.

  • Hun har også spillet med i fantasyfilmen 'Deathstalker and the warriors from hell' fra 1988, hvor hun havde en hovedrolle.