Danskernes jul i tal

Danskernes juletraditioner er blevet kortlagt af et analyseinstitut. Resultatet er ikke overraskende, danskerne hygger sig, spiser mad og bliver hjemme i Danmark i juleferien.

Intet er hellig for en rigtig statistiker, heller ikke julen.Analysefirmaet Zapera har i starten af december lavet en rundspørgeblandt 684 udvalgte internetbrugere om deres højtidsvaner.

Seks ud af ti forbinder umiddelbart julen med hygge. Tre ud afti forbinder den med mad, mens kun en ud af ti forbinder julen meddens oprindelig kerne; det religiøse.

Mad og hygge er nøje knyttet til fest i familiens skød. Ni ud afti danskere fejre den med deres nærmeste, mens kun en ud af 25holder jul i gode venners lag.

Hver anden dansk jul er altså en hyggelig affære med god mad ogfamilie, 5-8 mennesker samlet, herhjemme i gamle Danmark - kun 2procent holder jul i udlandet.

Hvordan tager den sig så ud den danske jul?

For mere end hver anden dansker starten juleaften med kirkegangmåske, hvis det kan nås, hvis vejret er til det. 42 procent sigerkategorisk nej til at gå i kirke.

Hjemme venter så julemiddagen. Og den er traditionel: And,flæskesteg og risalamande (sådan staves det altså i følge Nudanskordbog). Gås, kalkun, medisterpølse, lokale egnsretter står påjulebordet i hvert tredje hjem. Efter julemiddagen er derhjemmebagte julesmåkager eller hjemmelavet konfekt på hvert andetjulekaffebord. På syv ud af ti af disse julekaffeborde står enhjemmelavet adventskrans.

Når det bliver tid til at gå om juletræet, så er der et træ atgå omkring i 6 ud af 10 hjem. Det skal holdes op mod at 6 ud af 10skal holde jul hos andre, der er med andre ord træer nok til dentraditionelle travetur, som i fire af fem julehjem foregår underjulesang.

Alt i følge analyseinstituttet Zaperas undersøgelse.

Facebook
Twitter