Danskernes rejselyst giver travlhed ved gaten: 'Nu er proppen røget af ketchupflasken'

Rejsebranchen har fået luft under vingerne og gang i salget igen efter corona.

Travlhed i Københavns lufthavn i Kastrup på en dag i juni. Arkivfoto. (Foto: Betina Garcia © Scanpix Denmark)

30-årige Michelle Iversen fra Kolding glædede sig til at møde ind på sit job fredag morgen.

Denne fredag er ikke ligesom alle de andre, for med jobbet som vært i Billund Lufthavn er det Michelles opgave at sørge for, at kunderne kommer ind i og videre fra afgangsterminalen på en måde, hvor feriestemningen er helt i top.

Danskernes rejselyst har fået et ordentligt nøk opad, nu da corona efterhånden er noget, vi kan snakke om som overstået. Ihvertfald når det kommer til rejserestriktioner og verdenskort med orange, røde, gule og grønne lande.

Og det kan altså mærkes på travlheden i lufthavnen.

- Jeg har det heldigvis rigtig fint, når der er travlt omkring mig. Jeg startede som vært i uge 27, så jeg er forholdsvis ny, og det her bliver første gang, jeg for alvor får meget travlt, siger Michelle Iversen.

Michelle Iversens job som vært består i at vejlede passagererne og sikre, at de får en god oplevelse af at komme igennem lufthavnsterminalen. (Foto: Frederik Orry Jensen © DR)

Cirka 40.000 passagerer ventes at strømme igennem terminalen fra fredag til søndag, hvor personalet kan puste lidt ud.

- De fleste har sat sig godt ind i tingene på forhånd, men jeg fornemmer, at mange gerne lige vil spørge en ekstra gang, når de står her og venter på at komme afsted. Det er spørgsmål om alt fra indrejsepapirer og hvilke vacciner, der er godkendte i udlandet. Det kræver, at vi er godt inde i tingene, siger Michelle Iversen.

Fælles for kunderne er, at de virker meget glade og spændte på at få stillet rejselysten. Og så kommer de i god tid, som lufthavnen har rådet dem til. De fleste kommer cirka to timer før afgang.

Billund Lufthavns marketingchef Jesper Klausholm siger, at det føles 'som en befrielse' endelig at kunne drive lufthavnen, som de gerne vil. Kun kravet om mundbind er tilbage nu, og lige hér er der ikke sat udløbsdato på endnu.

- Det lever vi så med. Helt generelt er det bare fantastisk at se terminalens travlhed igen, så det er en dejlig weekend, vi går ind i. Vi kan mærke, at folk har høje forventninger, og de glæder sig til at komme sydpå og få de sidste af sensommerens solstråler med, siger Jesper Klausholm.

Han tilføjer, at travlheden har været støt stigende, siden coronapasset åbnede Europa i juli, men det er først her i efterårsferien, at der virkelig en gang i den. Uge 42 er faktisk mere travl end den travleste uge af sommerferien.

- Vi regner med at have otte ud af ti passagerer tilbage, når vi sammenligner med samme tidspunkt i 2019. Det tager nok nogle år at komme helt tilbage til det, vi kom fra, men nu er proppen røget af ketchupflasken, og der er en helt tydelig ophobet rejselyst, som nu bliver stillet, siger Jesper Klausholm til DR Nyheder.

Billund Lufthavn har ansat 120 ekstra siden den 1. juli i år, men de mangler stadig flere ansatte til alt fra rengøring, betjening i butikker, servering i restauranter og personale til tjek ind-området.

I maj 2020 fyrede man 300 medarbejdere som følge af corona.

Efterårsferien er en uges højsæson på niveau med en travl uge i sommerferien, og selvom den høje aktivitet i terminalen er forudset, betyder det ikke, at passagererne ikke vil opleve kø på grund af eftervirkninger fra corona, lyder det fra Billund Lufthavns administrerende direktør Jan Hessellund. Passagerer opfordres til at komme to til to og en halv time før flyafgang.

Spies har hentet ekstra fly til Danmark

Spies' produktchef Carlos Cebrian har mere end 30 års erfaring fra rejsebranchen, og han siger, at den her efterårsferie adskiller sig fra alle de andre, han har oplevet.

- Vi har aldrig sendt så mange gæster afsted som i år. Vi ligger ti procent højere end det bedste år, som var 2018. Det betyder rekordomsætning og faktisk en lille juleaften for os lige nu, siger Carlos Cebrian.

- Vi er i den heldige situation, at vi hos Spies har vores eget flyselskab, Sunclass Airlines, og da de ikke har efterårsferie i Norge, Sverige og Finland, har vi hentet maskinerne til Danmark, hvor der er brug for dem.

Fra torsdag i uge 41 til mandag i uge 42 sender Spies 10.000 gæster sydpå med 36 afgange. Det største rejsemål er Gran Canaria - her skal næsten 4.000 danskere hen.

Hos rejseselskabet TUI oplyser kommunikationschef Mikkel Hansen, at man har solgt 10 procent flere rejser i efterårsferien i år end man gjorde i 2019.

Apollorejser sender de kommende dage 7.000 charterturister afsted mod 7.500 i 2019, hvor man dog også havde to ekstra destinationer i Egypten og Tyrkiet.

Bravotours' tal hedder 5.014 rejsende i år mod 3.786 i 2019 og 590 i 2020.

FacebookTwitter