Datter til omkommet på Scandinavian Star: Vores system er råddent

Skandale at danske politikere ikke har villet undersøge færgekatastrofen, siger datter, der mistede sin far.

159 mennesker mistede livet natten til 7. april 1990, da Scandinavian Star var på vej fra Oslo til Frederikshavn. (Foto: © JACKIE LEISSNER, Scanpix)

Det er en skandale, at der skulle gå 26 år, før den danske skibsinspektør Flemming Thue Jensen ville stå frem med nyt om branden på færgen Scandinavian Star.

Det siger Karina Burgdorff Porsborg Jensen, der mistede sin far, Torben Porsborg, i branden i 1990.

- Jeg er på den ene side glad for, at vi nu kommer tættere på sandheden. Men jeg er samtidig frustreret over, at oplysningerne først kommer nu, og jeg synes, det er en skandale, at vi skulle vente så længe, siger Karina Burgdorff Porsborg Jensen.

Hun har aldrig tidligere har udtalt sig offentligt om katastrofen.

Flemming Thue Jensen, der var Søfartsstyrelsens hovedundersøger af branden, siger til norsk TV 2, at det var det to fra besætningen, der stod bag den. Han siger derudover til Politiken, at han indtil for et halvt år siden har været ”bundet på hænder og fødder”, og at han derfor ikke tidligere har kunnet stå frem med oplysningerne.

Men det forstår Karina Burgdorff Porsborg Jensen ikke, og derfor vil hun nu have politikerne på Christiansborg til at forklare, hvordan tingene hænger sammen.

- Vi har i mange år arbejdet for at få vores folketingspolitikere og offentlige myndigheder til at tage sagen op, men vi er gang på gang løbet panden mod muren. Der er noget råddent ved systemet, og det her burde være blevet opklaret for 26 år siden, siger hun og fortsætter:

- Det er menneskeliv, der gik tabt, og det er en forfærdelig situation at stå i, at vi ikke kan få retfærdighed for dem, der døde.

Sagen kort:

  • Den tidligere danske hovedundersøger fra Søfartsstyrelsen, Flemming Thue Jensen, er i dag stået frem i Politiken og norsk TV 2, hvor han siger, at det var to fra besætningen, der stod bag branden, hvor 159 mennesker mistede livet natten til 7. april 1990 på vej fra Oslo til Frederikshavn.

  • Det er første gang, at Flemming Thue Jensen udtaler sig offentligt om årsag og skyld i relation til branden i 1990. - Jeg har været bundet på hænder og fødder. Indtil for et halvt år siden var jeg en af cheferne i Søfartsstyrelsen, siger den pensionerede skibsinspektør til Politiken.

  • Han var en af de første ombord på færgen, da den blev bugseret til Lysekil i Sverige. Han mener, at sagen havde været nem for politiet at opklare.

  • På et pressemøde klokken 12.00 i dag ventes Flemming Thue Jensen at fortælle mere uddybede om sin viden, han har holdt på i 26 år.

  • Søfartsstyrelsen udtaler sig ikke på nuværende tidspunkt.