De 16-årige ville stemme rødt

Hvis de 16-årige havde stemt folketingsvalget i september ville rød blok gå frem. Dog uden at vinde mandater.

Der er stemmer at hente for Johanne, Villy og Margrethe, hvis de 16-årige får stemmeret. I hvert fald hvis man kigger på et stort prøvevalg blandt 16-17-årige i forbindelse med Folketingsvalget den 15. september.

- Vi kan se, at de unge er lidt rødere end befolkningen som helhed. Der er lidt over 50 procent, der stemte rødt ved folketingsvalget, og omkring 54 procent af de unge mellem 16 og 17 år ville stemme rødt, siger Kenneth Thue Nielsen, DR Nyheders valgekspert.

Det dækker dog over betydelige forskelle. Stod det for eksempel til landets gymnasieelever, ville rød blok få over 60 procent af stemmerne, mens handelsskoleeleverne ville sikre den blå blok en stor sejr med cirka 70 procent af stemmerne.

Aalborg Universitet står bag undersøgelsen, og godt 15.000 unge deltog i prøvevalget.

Flytter ikke mandater

Der findes knap 150.000 danskere mellem 16 og 17 år, hvilket svarer til knap seks mandater i Folketinget. Men selv om flertallet af de unge ville stemme rødt, så ville prøveresultatet ikke flytte et eneste mandat i Folketinget.

Det kan blandt andet hænge sammen med, at de unge i høj grad er påvirket af deres forældres politiske holdninger.

- De unge stemmer ofte på samme parti som deres forældre, og langt hovedparten ville stemme inden for samme blok som deres forældre. Det gælder både for de 18-årige, såvel som for de 16-årige, siger Kenneth Thue Nielsen.

S og DF uinteressante

Set ud fra prøvevalget ville specielt to partier ikke få glæde af de unges stemmer. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har nemlig tilsyneladende ikke de unges interesse. Stod det til de unge, ville Socialdemokratiet miste knap 10 procent af deres stemmer, mens antallet af stemmer på Dansk Folkeparti ville blive halveret.

Et parti ville dog få stor fremgang, hvis de unge fik stemmeret. Liberal Alliance ville ifølge prøvevalget blive et sted mellem fordoblet og tredoblet.

Facebook
Twitter