De er online det meste af tiden - men de unge er digitalt bagud

Danmark kan spare et tre-cifret millionbeløb alene ved at gå over til digital kommunikation med det offentlige. Men de 18-35-årige halter bagefter.

Ny rapport viser, at hver tredje i aldersgruppen 18 til 35 år har problemer med at kommunikere digitalt med det offentlige, for eksempel når de vil søge boligstøtte. (Foto: Colourbox.com)

Der kan spares 600 millioner kroner på det offentlige budget, hvis vi går over til digital kommunikation i stedet for at bruge gammeldags post eller for eksempel personligt fremmøde på rådhuset.

Men en ny rapport viser, at hver tredje i aldersgruppen 18 til 35 år har svært ved at orientere sig i det offentliges tilbud om digital selvbetjening, når de for eksempel skal søge boligstøtte.

- Vi tror, at de unge har nemt ved det, fordi de er mest på nettet. Men de er mere på de sociale medier, bruger mobiltelefoner og andre mobile devices. De er ikke som de lidt ældre, der sætter sig ved pc'en derhjemme og klarer forretninger med banken og det offentlige. De unge ordner tingene, mens de er på farten, siger Ejvind Jørgensen, direktør i Rambøll.

Opfordrer til kampagner

Han står sammen med Dansk IT bag rapporten "IT i praksis 2012", som generelt viser stigende opbakning blandt danskerne til at benytte det offentliges elektroniske selvbetjeningsløsninger.

Ejvind Jørgensen opfordrer det offentlige til at tilrettelægge målrettede kampagner for at få de unge med, ellers risikerer vi at tabe nogle af dem.

Højtuddannet befolkning

Hvis vi bliver i stand til at leve op til regeringens mål om, at 80 procent af kommunikationen skal ske via digital selvbetjening, kan vi både spare et treciftret millioneløb og satse på systemeksport, mener Ejvind Jørgensen.

- Danmark har alle forudsætningerne for at blive et gennem-digitaliseret land med alle de fordele og muligheder, det indebærer. Vi har en højtuddannet befolkning, stor udbredelse af teknologi og politisk opbakning, mener Rambøll-direktøren.