De første 20 danskere har nu fået én af de fravalgte vacciner - lægeformand kalder det en hån mod sundhedsvæsenet

Dansk Selskab for Almen Medicin frygter ekstra pres på sundhedsvæsenet, hvis vaccinerede er bekymrede over bivirkninger.

Mikael Hoier, direktør i Vamdrup-virksomheden Lowenco, blev søndag formiddag den første dansker til at tage imod vaccinen fra Johnson & Johnson.

Søndag formiddag modtog de første 20 danskere en covid-19-vaccine fra én af de to producenter, som er taget ud af massevaccinationsprogrammet.

Det er dem fra AstraZeneca og Johnson & Johnson.

De 20 er alle ansat i virksomheden Lowenco fra Vamdrup ved Kolding, og de har brug for at være vaccinerede, fordi de i den kommende uge skal til Indien for at installere frysere i en fabrik, der skal producere to millioner doser coronavaccine hver dag.

Mikael Hoier er direktør i Lowenco og selv én af dem, som i aften kan gå i seng med en vaccine fra Johnson & Johnson løbende rundt i kroppen.

Han er ikke bekymret, sagde han inden stikket blev givet på Sønderbro Apotek på Amagerbrogade i København.

- Jeg vil ikke sende mine medarbejdere til Indien uden at være vaccineret, som situationen er derovre lige i øjeblikket. Derfor har vi ønsket at bruge den her fritvalgsordning og tilbyde den, og det er op til medarbejderne, om de vil tage imod den. Jeg er personligt ikke bekymret, da jeg ikke ser mig selv i målgruppen (for alvorlige bivirkninger, red.), og de bruger de her vacciner i stort set alle andre lande, sagde Mikael Hoier.

Efter en grundig forklaring fra personalet på apoteket tog han plads i stolen, åbnede skjorten, rullede T-shirt-ærmet op og tog imod stikket, hvorefter han ventede 15-20 minutter under personalets overvågning, før han var klar til at gå videre.

- Jeg føler mig helt tryg ved det her. Planen var oprindeligt at fortsætte direkte til Københavns Lufthavn, men vi har for en sikkerheds skyld valgt at udskyde den lange rejse nogle dage, så alle bør være ovre de mest almindelige bivirkninger, siger Mikael Hoier.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, sagde lørdag til DR Nyheder, at han godt forstår Lowenco-medarbejdernes valg om at tage imod vaccinerne, da coronasmitten er eksploderet i Indien, så sundhedsvæsenet er under pres.

- Det er farligere ikke at være vaccineret i Indien på nuværende tidspunkt end at få en AstraZeneca- eller Johnson & Johnson-vaccine, sagde Hans Jørn Kolmos.

Det er medicinal- og techvirksomheden Practio, som af de danske regioner har fået til opgave at stå for vaccination med de to vacciner, der har fået meget opmærksomhed den seneste tid.

Practio med den 34-årige direktør og cand.med. (læge) Jonas Nilsen i spidsen er stiftet i 2014 og har siden arbejdet blandt andet med rejse- og influenzavacciner, der er blevet givet rundt på landets apoteker.

'Politikerne har indført en ny og sjælden sygdom'

Hos Dansk Selskab for Almen Medicin, DSAM, der har cirka 5.000 læger som medlemmer, har man hele tiden været meget kritisk over for modellen med at tilbyde danskerne de pågældende vacciner i en tilvalgsordning.

Det er man stadig.

I et høringssvar omkring tilvalgsordningen sendt fra DSAM til Sundhedsministeriet den 16. maj fastslår formand Anders Beich, at det skal være tydeligt, at den læge, der informerer og ordinerer vaccinen også har ansvaret for at følge op på eventuelle bivirkninger.

Høringssvar fra Dansk Selskab for Almen Medicin sendt til Sundhedsministeriet den 16. maj 2021. Grafik: Palle Herløv, DR Nyheder.

"DSAM mener, at det bør fremgå af bekendtgørelsen, at de praktiserende læger ikke er tiltænkt nogen rolle som sparringspartner i forhold til frivilligt valg af vaccine udenfor det etablerede vaccinationsprogram", står der desuden.

Til DR Nyheder siger Anders Beich, at ved at indføre den her ordning, har politikerne også indført en ny og sjælden sygdom i vores samfund.

- De her bivirkninger er et sygdomssyndrom. Dem skal vi ud og finde, og de er sjældne. De ligner ganske banale bivirkninger i starten, og vi er blevet pålagt at finde dem så tidligt som muligt, så folk har den bedste prognose i forhold til at overleve, siger Anders Beich.

- Det betyder, at vi står med en meget betydelig sorteringsopgave. Normalt kan praktiserende læger sortere mindst 90 procent af patienterne fra, så de ikke skal videre i sundhedsvæsenet, men her kommer vi til at sende mange videre, der kommer med hovedpine eller andre bivirkninger, der kan være det her syndrom på tredjedagen efter vaccinen.

Anders Beich er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin. (Foto: © Dr)

Hans bekymring går altså på, at vi kommer til at se en belastning af sundhedsvæsenet.

- Den her opgave kommer til at tage opmærksomhed fra andre patienter. Vi er bekymrede for enhver opgave af den her karakter, som politikerne giver os. Det belaster sygehusvæsenet, når vi render rundt og undersøger raske mennesker for at finde nogle ganske få med alvorlige bivirkninger. Jeg synes, det er en hån mod sygehusvæsenet og den almene praksis.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ikke ønsket at svare på kritikken fra Dansk Selskab for Almen Medicin.

Mindst 12.000 har i øjeblikket ifølge Practio skrevet sig på venteliste til at modtage en vaccine fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson.