De første afspærringer til Tour de France-starten begynder i dag: 'Vi ved godt, at det generer københavnerne'

Allerede fra mandag aften begynder de første afspærringer i forbindelse med Tour de France-starten i Danmark.

Tour de France i København (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

I dag bliver forberedelserne til cykelcirkusset i Københavns gader for alvor tyvstartet.

H.C. Andersens Boulevard, en af hovedstadens trafikale pulsårer, bliver afspærret fra klokken 20.00, så der kan gøres klar til starten på cykelløbet Tour de France i Københavns gader.

Men også på Kongens Nytorv og i Fælledparken bliver der arbejdet på højtryk for at stille klar til den danske Tour-start på fredag.

Det kommer naturligvis til at trykke den københavnske trafik, at der foretages så stort et indgreb, fortæller Mikkel Mindegaard, der er enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

- Vi har prøvet at spærre H.C. Andersens Boulevard af før i forskellige henseender, og vi ved bare, at det giver et massivt tryk på det trafikale. Allerede fra i morgen aften og især tirsdag er beskeden til folk: Lad være med at tage bilen ind til byen, hvis det ikke er absolut nødvendigt.

- Vi er vant til både maratonløb, Royal Run og Distortion, som er et rigtig stort indgreb i byen, men vi skal nok i hvert fald tilbage til VM i landevejscykling i 2011 for at komme op i en skala, der ligner det her, siger Mikkel Mindegaard.

Han fortæller, at man har holdt møder med både borgere, lokaludvalg og lokale erhvervsdrivende, og der har de kun mødt stor forståelse for, at store dele af byen vil være afspærret.

Men særligt i målområdet på første etape, lige ud for Rådhuspladsen på H.C. Andersens Boulevard, er der ingen vej udenom at spærre af allerede fra mandag, så montørerne kan få et sikkert arbejdsmiljø.

- De kommer stort set til at arbejde i døgndrift for at kunne nå det. Vi har presset dem så meget som muligt, fordi vi godt ved, at det er en kæmpe belastning for københavnerne og trafikanterne. Vi har gjort, hvad vi kunne, for at det bliver så kort tid som muligt.

- Vi ved godt, at det generer københavnerne, når man spærrer byen af, siger Mikkel Mindegaard.

Tour de France-chefen, Christian Prudhomme, tænder det officielle nedtællingsur til den danske Tour-start. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

Enkeltstartsruten i Københavns gader er cirka 13 kilometer lang, og den skal indhegnes på begge sider af vejen. Indhegningen bliver de klassiske metalhegn, man kender fra andre cykelløb eller lignende arrangementer.

Selve indhegningen af ruten i Københavns gader begynder først natten til fredag. Men med 13 kilometers rute, der skal indhegnes på begge sider, så tager det også sin tid at opstille et 26 kilometer langt hegn.

Hvert stykke hegn er et par meter langt, og så kan man jo selv begynde at gange op, indtil man når 26 kilometer, griner Mikkel Mindegaard, men han forsikrer, at det hele er planlagt ned til mindste detalje.

- Vi starter med hegnet natten til fredag klokken 1, og aftalen med franskmændene er, at det skal være færdigt klokken 12 på fredag, og så får de en helt færdig rute overleveret, hvor der både er etableret fodgængerpassager, beredskabssluser og alt, hvad der skal stilles op af kilometerporte, bander, tribuner og så videre.

- Vi gør det, at lørdag holder vi ruten afspærret, så københavnere og byens gæster kan få lov til at køre den her historiske Tour de France-rute rundt i København i eget tempo. Det gør, at vi holder ruten, og dermed også afspærringerne, intakt helt indtil om eftermiddagen på lørdag, siger Mikkel Mindegaard.

H.C. Andersens Boulevard bliver dog først helt genåbnet mandag den 4. juli om morgenen.

Ruten for den 13 kilometer lange enkeltstart i Københavns gader.