De har mistet fingre og fået fjernet granatsplinter fra hele kroppen: Ukrainske soldater er evakueret til dansk hospital

Indtil nu er 96 ukrainske patienter blevet sendt til behandling i Danmark.

Ukrainske Dmytro Malchenko bliver lige nu behandlet i Aarhus, for de skader russiske skyts gav ham den 18. august 2022.

På to aarhusianske hospitalsstuer ligger ukrainere skadet af krigen.

Lubomyr Muhkin og Dmytro Malchenko er evakueret til Danmark, efter at russisk artilleri smadrede deres kroppe og dræbte deres landsmænd.

Nu bliver de behandlet på ortopædkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, som er blevet en form for særlig afdeling for krigsskader, hvor lægerne foreløbigt har behandlet 15 ukrainske soldater, som er blevet ramt af russiske våben.

For 32-årige Dmytro Malchenko skete det i august - halvvejs inde i en tre timer lang vagt ved fronten i Kharkiv - da en drone kom flyvende hen over hovedet på ham.

Han er ret sikker på, at modellen er en Orlan-10. En drone udviklet til de russiske væbnede styrker fra den russiske storby Sankt Petersborg. Det nåede han at se, inden en granat eksploderede lige ved siden af ham.

En voldgrav, en skudsikkervest og et automatgevær var ikke nok til at beskytte ham.

- Jeg fik en stærk smerte i mit venstre ben, og det ringede for ørerne. Da jeg åbnede øjnene igen, så jeg, at en del af knæet var væk, forklarer han.

Han punkterede også en lunge, blev ramt af granatsplinter på hele kroppen, og hans trommehinder blev sprængt.

Se og hør Dmytro Malchenko fortælle om de skader han fik ved fronten.

Selvom det er fem måneder siden, han blev ramt, skal han først nu opereres for høreskaderne – og have et nyt knæ. For i fire måneder lå han på et overfyldt hospital ved fronten, før han blev fragtet ud af landet.

For to uger siden kom han til Danmark.

- Vi er så mange, der har brug for hospitalsbehandling i Ukraine lige nu, så jeg blev meget glad, da jeg hørte om muligheden for at blive behandlet her, siger Dmytro Malchenko.

Sene indlæggelser komplicerer

Sådan er det med de fleste patienter.

Det er en særlig afdeling i EU, der koordinerer transporten fra Ukraine til Danmark og andre EU-medlemslande. Men det tager tid både at stabilisere og koordinere, og derfor går der ofte flere måneder, før patienterne kommer ud af Ukraine.

EU-systemet for medicinske evakueringer har modtaget 2.040 anmodninger om evakuering af ukrainske patienter, hvoraf 1.775 patienter er overført til behandling i EU/EEA-lande. 96 af dem er indtil videre sendt til Danmark.

Patienterne er både krigsramte ukrainere og ukrainere med kritiske sygdomme som kræft.

De krigsramte kan ende hos blandt andet Sten Larsen, der er cheflæge ved ortopædkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshosital.

- Det gør ofte opgaven vanskeligere, at de kommer så sent, end hvis vi havde modtaget dem fra starten af.

Lige nu behandles de ukrainske soldater for særligt vanskelige og multiresistente bakterier, som de har fået ved fronten, hvor der typisk er dårlige hygiejneforhold.

- Vi kender jo til store skader i forvejen her på stedet. Men det her er kompliceret, fordi vi skal bekæmpe de her svære infektioner, samtidig med at vi skal forsøge at rette op på den skade, de har fået - og som kroppen uden held selv har forsøgt at leve, fortæller Sten Larsen.

Smadret krop og smadret drøm

Udover Dmytro Malchenko er den 25-årige Lubomyr Muhkin også indlagt.

Før han blev sendt til fronten, læste han medicin, og han ville gerne være kirurg. Men den drøm bliver aldrig til virkelighed, for en russisk bombe har givet ham mere end ar for livet.

- Lægerne siger, at mit liv aldrig vil blive det samme igen, og at jeg skal lære at leve med min nye krop.

Lubomyr Muhkin blev sendt til fronten i Kharkiv som såkaldt combat medic - en soldat, der er særlig uddannet i at behandle sårede soldater.

Lubomyr Muhkin har sin mor med i Danmark for at støtte ham igennem de mange operationer.

Den 20. maj befandt han sig en lille kilometer fra russerne ved et checkpoint, hvor han var i gang med at yde akut lægehjælp til de ukrainske soldater. De blev ramt af beskydning. To blev ramt.

Den ene døde.

Den anden er Lubomyr Muhkin.

Han mistede tre fingre, led et stort blodtab, brækkede sit bækken og fik alvorlige nerveskader i benene, der gør det svært for ham at kontrollere hans venstre ben fra knæet og ned.

Patienter, der også er soldater

Lubomyr var på hospitaler i Kharkiv og Kiev, inden han kom til Danmark for to måneder siden. Han har indtil videre været igennem 32 operationer.

- På hospitalet i Ukraine følte jeg smerte hele tiden, og samtidig kunne jeg høre bomber springe omkring hospitalet. Her redder de liv, men de blev nødt til at flytte mig til Danmark for at give mig mere behandling, for der er så mange militære og civile, der har brug for hjælp.

I Danmark er han patient, men i Ukraine har han stadig en kontrakt med hæren. Så når han vender tilbage til Ukraine, skal han også vende tilbage til fronten - hvis han kan.

- Måske kan jeg hjælpe på et civilt hospital, siger Lubomyr Muhkin.

Dmytro Malchenko har også planer om at vende tilbage.

- Jeg vil tilbage til fronten og gøre gavn, siger Dmytro Malchenko - også selvom krigen har taget deres landsmænd, fingre og førlighed, brækket deres knogler og sprunget deres knæskal.