De kørte med en fuld chauffør: 'Det var min far. Jeg turde ikke andet'

DR Nyheders brugere fortæller om deres oplevelser som passagerer med en fuld chauffør bag rattet.

Flere af DR Nyhederes brugere har som børn oplevet at køre i bil med fulde forældre som chauffører.

- Min far. Jeg var barn og havde intet valg. Jeg var bange for at skabe dårlig stemning.

Sådan lyder en af mange historier fra DR Nyheders brugere på Instagram, efter at de blev spurgt til deres oplevelser med at køre i bil med en fuld chauffør.

Ifølge en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden har hver tiende dansker været passage i et køretøj, hvor føreren havde drukket for meget. For unge under 35 år gælder det hver fjerde.

Der tegner sig et klart mønster i brugernes historier - 47 brugere har skrevet, at de som barn har kørt med en fuld chauffør. 35 af dem skriver, at det enten var far, stedfar eller en ven/venindes far, der kørte bilen i påvirket tilstand.

- Hvad skulle jeg dog gøre? spørger flere i deres historie.

Tabu og skamfuldt

Ifølge psykolog Helle Lindgaard kan det bedst sammenlignes med et overgreb, når børn er blevet smidt ind i en bil ført af en fuld far.

- Barnet bliver taget som gidsel. For svaret er jo faktisk, at barnet ikke kan gøre noget. Langt de fleste har ikke et valg, når det er deres forældre. Barnet udsættes dermed for en farlig situation, siger Helle Lindgaard, der har speciale i alkoholproblemer.

I dag er der stadig spirituspåvirkede trafikanter involveret i hver femte dødsulykke. 38 personer blev dræbt, og 281 kom til skade i spiritusulykker i 2019.

Ifølge Helle Lindgaard vil det ofte være folk med et reelt alkoholproblem, der mener, at de godt kan være chauffører for deres børn, selvom de har fået for meget at drikke.

- Og det er svært at sige til dem, at de har drukket for meget. De har ikke en erkendelse af, at de drikker for meget, og at det er blevet et problem. Vi taler ikke om det. Ikke engang blandt gode venner. Det er tabu, pinligt og skamfuldt.

- Hele vores kultur omkring alkohol og vores billede af, hvad en misbruger er, gør, at det bliver enormt svært at tale om, siger Helle Lindgaard.

Et forvrænget billede

Hun har mødt mange ikke-drikkende forældre, der lavede alle mulige krumspring for, at den drikkende forælder ikke skulle køre med børnene. Fordi de enten ikke kunne sige det, eller ikke kunne få den drikkende til at forstå.

- Det handler også om vrede. Man ville helt naturligt blive vred, hvis nogen sagde, at du drikker for meget. De har mistet deres realitetssans. Det er også det, der gør, at de sætter sig ind i deres bil med børn. Det er ikke, fordi de vil gøre deres børn skade. Men de tænker, at det kan de sagtens,

- De får et forvrænget billede af sig selv. De får også sværere ved indlevelse i andre mennesker – empati. Det skal man jo også bruge, når man smækker sine børn ind i en bil i påvirket tilstand, siger psykologen.

TUBA: Voksne skal gribe ind

I foreningen TUBA, der står for Terapi og rådgivning for Unge, som er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere, er landsleder Henrik Appel ikke i tvivl om, at der er voksne, der ved, at spirituskørsel med børn på passagersædet foregår.

- Grib ind og hjælp de her børn. Også selvom det er en rimelig svær samtale. Så underret anonymt til kommunen. Vi skal ikke acceptere det, siger Henrik Appel, der ikke kan komme med et godt råd til, hvordan børnene håndterer fulde forældre bag rattet:

- Det bedste ville jo være, at nogen passede ordentligt på de her børn. Det er rigtig svært at lægge det ansvar på børnene, siger han.

Har du brug for hjælp til alkoholproblemer?

Send en sms med ordet 'alkohol' til 1231. Så vil en rådgiver fra Alkolinjen snarest muligt ringe dig op. Sundhedsstyrelsen og Alkohol & Samfund driver Alkolinjen.

Du kan også ringe til Alkolinjen på 80 200 500. Rådgivningen tilbyder hjælp til personer, der drikker for meget samt til pårørende til en, der drikker.

Facebook
Twitter