De kom hertil som gæstearbejdere: Nu lever mange et svært liv

Nogle af de første tyrkiske indvandrere fortryder deres liv i Danmark, nu hvor de bliver gamle.

Sådan så det ud i Herlev i 1970, hvor de første tyrkere var kommet til Danmark for at arbejde. (Foto: Tage Nielsen © Scanpix)

Mange af de tyrkiske gæstearbejdere, der kom til Danmark i 1970'erne, lever nu et svært liv i alderdommen.

Det viser et nyt forskningsprojekt.

Tyrkerne kom til Danmark for at tjene penge på et arbejdsmarked, der manglede arbejdskraft. De fik ufaglærte jobs, men tiderne skiftede, og jobbene forsvandt. Tyrkerne havde samtidig ikke særlig meget uddannelse med i bagagen, fik ikke uddannet sig videre i Danmark og har aldrig lært ordentligt dansk.

- Så kan man hurtigt havne i den lidt perifære tilværelse, de har, hvor de ikke har ret mange penge, hvor de bor småt, og de ikke taler særlig godt med deres danske naboer. Det bliver nogle små liv, hvor familien betyder utrolig meget og er en meget positiv ting for de her mennesker, siger Anika Liversage.

Hun er ansat på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der står bag undersøgelsen, som bygger på data om 3.000 herboende ældre med tyrkisk baggrund og interviews med 39 ældre tyrkiske indvandrere.

Nogle fortryder livet i DK

De tyrkiske indvandrere blev hurtigt udstødt af det danske arbejdsmarked, og selvom mange havde en drøm om at vende tilbage til Tyrkiet efter en årrække i Danmark, så valgte de at blive her, hvor de havde fået børn, som nu var begyndt i skole.

Men nu hvor de er blevet ældre, har de få penge at leve for, fordi de ikke har kunnet spare op og samtidig kun har ret til at få udbetalt en brøkdel af folkepensionen.

Forskeren fortæller også, at nogle af de tyrkiske indvandrere fortryder deres liv i Danmark.

- Hvis det er gået skidt for deres familier, hvis sønnen er kommet på afveje, eller datteren er blevet skilt, så kan de bebrejde sig selv og sige, 'alt var blevet meget bedre, hvis de var blevet i landsbyen', fortæller Anika Liversage.

Idéen om at vende tilbage til Tyrkiet ligger dog et stykke væk, fordi mange ved, at Tyrkiet også har ændret sig meget siden 1970'erne.

Det er dog ikke alle, der fortryder. De familier, hvis børn det er gået godt, glæder sig over at være i Danmark.

- Der er selvfølgelig andre, der glæder sig over, at de fik det liv, de fik, og de har en tryghed her i Danmark i alderdommen, hvor de for eksempel kan komme på hospitalet, siger forskeren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk