- De nedbrød mig psykisk

Narkomanen Lars er kommet på i behandling for sit misbrug. Men på behandlingsstedet får han det endnu værre end han havde.

Lars er endelig kommet i behandling for sit stofmisbrug. Men behandlingen er ikke god. (Foto: Rasmus Mark Pedersen © Modelfoto)

Dr.dk/nyheder bringer i dag andet afsnit i historien om den tidligere narkoman Lars. Han er netop indvilget i at tage på døgnbehandlingsinstitution, fordi hans misbrugskonsulent var bange for, at Lars skulle dø.

Han er skeptisk allerede fra starten. Behandlingspersonalet tager i mod ham og siger, at han skal afgiftes. Han får taget alle sine ejendele fra ham og hans tøj og bagage bliver undersøgt, som havde han begået en forbrydelse.

- Af med tøjet, siger en af behandlerne. Lars følger hans befaling. - Vil du selv gøre det eller skal jeg?, spørger behandleren. Han står med en stikpille. Lars vælger selv at gøre det, mens behandlerne kontrollerer. Kort efter får Lars et lavement.

- Det var enormt ydmygende, siger Lars i dag. - De nedbrød mig psykisk.

Han er 22 år og har taget stoffer fast i 3 år. Nu er han havnet på det nu lukkede Gunneruplund i Nordjylland. Her er behandlingsformen 12-trinsbehandling - det der i Danmark kendes som Minnesota-behandling. Lavementet er ikke en del af den nedskrevne behandling.

- I starten skulle jeg bekende mine synder. Det var fint nok. Så skulle jeg bekende mig til gud, som jeg forstår ham. Det synes jeg var lidt mærkeligt, og det blev mere og mere klart, at jeg skulle bekende mig til den rigtige gud.

Derfor begyndte Lars at stille spørgsmål. Mange spørgsmål. Men der var ikke mange svar fra behandlerne. I stedet blev han hevet til side til en "behandlingssamtale". - I virkeligheden prøvede de at give mig skyld over at ødelægge fællesskabet og ødelægge behandlingen for de andre. Og de prøvede at manipulere mig til at tro på sandheden i de 12 trin, fortæller Lars.

Han blev ved at stille spørgsmål. Og til sidst blev det for meget for behandlerne. Lars blev sat på en stol i midten af et lokale. De andre beboere kom ind og stillede sig op for at kigge på Lars. Der var hundrede, husker Lars.

Derefter bad behandlerne dem om at sige en efter en, hvorfor Lars var et dårligt menneske. En efter en efter en.

- Jeg brød sammen. Det var meget ubehageligt. Jeg kunne ikke holde det ud.

Læs fortsættelsen i morgen, hvor Lars bliver kidnappet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter