De Radikale skifter mening om Ungdomshuset

De Radikale vil alligevel ikke være med til at ændre lokalplanen, så det omstridte Ungdomshus i København kan bevares. Alligevel synes der fortsat at være flertal for planen, som en jurist kalder "problematisk".

Flertallet for at bevare Ungdomshuset i København ved at lave en ny lokalplan er væk. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Onsdag morgen støttede De Radikale et forslag om at ændre lokalplanen for Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København, så man kan bevare det omstridte medborgerhus. Kort før midnat sagde de så nej.

- Vi har talt med de jurister, vi nu kender, og de siger, at Faderhuset er de retmæssige ejere af huset. Så kan vi ikke gå ind og en plan på den måde. Det svarer til at lave lovgivning med tilbagevirkende kraft, og det ønsker vi ikke, siger gruppeformanden for De Radikale i København Manu Sareen til Ritzau.

Problematisk plan

Dermed har De radikale blandt andet lyttet til professor i forvaltningsret Steen Rønsholdt, som kalder politikernes initiativ for magtfordrejning.

Planen om at ændre lokalplanen for Ungdomshuset, som Frikirken Faderhuset købte for flere år siden, blev i første omgang støttet af S, R, SF og Enhedslisten. Men på trods af De Radikales kovending vil der fortsat være et flertal for idéen i Borgerrepræsentationen.

Planen er dog problematisk, mener professor Steen Rønsholdt.

Magtfordrejning

- Når man vedtager en lokalplan, så skal den hvile på et sagligt grundlag. Og hvis hovedformålet med lokalplanen er at tvinge en anden part til at sælge, så vil jeg ikke betragte det som et sagligt hensyn. Altså vil der være tale om magtfordrejning, siger Rønsholdt.

Også Venstre kritiserer forslaget.

Idéen bag redningsplanen er ifølge Socialdemokraternes gruppeformand, Jesper Christensen, at få Faderhuset til at sælge huset til Fonden Jagtvej 69 - en privat fond, der gerne vil køre huset videre på de unges betingelser:

Den retmæssige ejer

- Nu vil vi undersøge, hvilke restriktioner man gennem en lokalplan kan ligge på huset sådan, at Faderhuset ikke bare sælger huset til et supermarked eller river det ned, siger socialdemokraten Jesper Christensen, der dog udmærket er klar over, at Faderhuset er den retmæssige ejer af huset.

Netop ejerskabet har altså fået De Radikale til at trække følehornene tilbage. Manu Sareen siger, at partiet tidligere onsdag blot sagde ja til at "undersøge" mulighederne for at ændre lokalplanen, og at gruppen nu er blevet klogere.

Ungdomshusets historie
 • 1982: Efter flere besættelser og sammenstød mellem BZ'ere og politiet rundt omkring i byen forærer Københavns Kommune bygningen på Jagtvej 69 til de unge
 • 1997: En ny aftale med Ungdomshuset indgås. Den indebærer, at de unge får lov til at blive i huset året ud, derefter skal kommunen forsøge at finde et nyt Ungdomshus et andet sted i byen
 • 2000: Københavns Kommune sælger Ungdomshuset til Human A/S et aktieselskab, der ejes af personerne bag Faderhuset
 • 2001: Den kristne frimenighed Faderhuset køber huset for 2,6 mio. kr. En tilbagekøbsklausul ønsker et flertal i Københavns Borgerrepræsentation ikke at benytte sig af.
 • 2001: Faderhusets lokaler i Griffenfeldtsgade udsættes for omfattende hærværk. Mistanken falder på de autonome fra Ungdomshuset
 • Nytårsaften 2001/2002: En gruppe fra Faderhuset forsøger at trænge ind i Ungdomshuset for at udskifte låsene. De blev mødt af vrede unge, og flere kristne måtte en tur på skadestuen med knubs. Siden har der været en række større og mindre episoder og en fogedsag mellem parterne
 • 2003: Faderhuset stævner 4 unge der via underskrifter på tidligere aftaler med Københavns Kommune står som de ansvarlige for ejendommen på Jagtvej
 • 2003: Københavns Byret afsætter fire retsdage til sagen om Ungdomshuset, hvor retten skal tage stilling til, hvem der har brugsretten over huset. Blandt vidnerne er indkaldt overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) og tidligere kulturborgmester Hans Thustrup Hansen (K).
 • 7. januar 2004: Byretten slår fast, at brugsretten til Ungdomshuset på Nørrebro tilhører den kristne menighed Faderhuset og ikke de unge brugere. De unge anker sagen til Landsretten
 • 28. august 2006: Brugerne af Ungdomshuset i København taber kampen om retten til at bruge ejendommen, da Østre Landsret stadfæster dommen fra byretten. Efterfølgende fastslår fogedretten, at de unge skal have forladt huset senest 14. december.
 • 18. oktober 2006: Et politisk flertal bestående af Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Enhedslisten vil ændre lokalplanen for Ungdomshuset. Den plan opgives dog senere.
 • 27. oktober 2006: Faderhuset afslår et sidste bud fra Fonden Jagtvej 69. Samme dag afgør procesbevillingsnævnet at de unge ikke kan anke sagen til Højesteret.
 • 30.november 2006: Den planlagte rydning af Undomshuset i København er blevet udsat. Det har fogedretten besluttet.
 • 14. december 2006: Oprindelig dato for hvornår de unge skulle være ude af huset.
ExternalContenthttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532bc5e36187a215d0ac0265