- De ringer og vil have hjælp til at dø

Landsforeningen En værdig død får hver dag tre, fire henvendelser fra danskere, der vil have hjælp til at dø. Formanden håber, at selvmords-dokumentar skaber ny debat om aktiv dødshjælp.

Formanden for landsforeningen En værdig død, Flemming Schollaart, håber at selvmords-dokumentar vil give ny debat om aktiv dødshjælp. (Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix)

Formanden for landsforeningen En værdig død, Flemming Schollaart, er glad for, at DR i går valgte at sende dokumentaren "Suicide Tourist," der viste en dødsyg mand få hjælp til at begå selvmord på en schweizisk selvmordsklinik.

Tre fire opringninger om dagen

Beslutningen om at vise dokumentaren har ellers fået DRs programdirektør, Mette Bock, til at forlade sin formandspost i DRs programetikudvalg. Men Flemming Schollaart håber, at udsendelsen vil skabe mere debat om aktiv dødshjælp herhjemme. En debat, som han fortsat mener, er nødvendig.

- Jeg får tre, fire henvendelser om dagen fra folk, der gerne vil have, at jeg hjælper med at slå dem ihjel. De vil også tilbyde mig penge for at hjælpe dem til Schweiz og få det gjort der, siger Flemming Schollaart til DR Nyheder.

Han har i flere år kæmpet for at dødssyge mennesker skal have retten til selv at beslutte, om de ønsker hjælp til at dø. Men foreningen er i hård modvind.

Bestyrelsen er gået i fortvivlelse over ikke at komme igennem budskabet, og som eneste tilbageværende medlem har formanden opgivet at holde medlemskartoteket opdateret.

Savner politisk initiativ

Flemming Schollaart måtte selv forholde sig til aktiv dødshjælp, da hans mor som uhelbredelig syg kræftpatient valgte at tage til Schweiz for at dø. Han bakkede op om hendes beslutning. Men han kan ikke hjælpe de mange, der henvender sig til foreningen.

- Jeg kan ikke gøre noget for dem. Jeg kan kun henvise dem til at kontakte patientforeninger og opfordre dem til at have et godt netværk omkring sig, siger Flemming Schollaart.

Han håber også, at den fornyede debat i kølvandet på dokumentaren vil få politikerne til at forholde sig til aktiv dødshjælp.

- Jeg savner, at politikerne kommer på banen i det her. De har ikke ønsket at forholde sig til aktiv dødshjælp, siden Etisk Råd talte imod det i 2005. Der er intet politisk initiativ, siger han.

Aktiv dødshjælp er ikke tilladt i Danmark eller i Storbritannien, hvor dokumentaren er lavet. I Schweiz er det derimod tilladt at yde hjælp til at begå selvmord. Det er uvist, hvor mange danskere der søger til Schweiz, men Sky News skriver, at selvmordsklinikken Dignitas har hjulpet 300 briter.

dr.dk/nyheder har ikke retten til at vise dokumentaren "Suicide Tourist" på nettet. Derfor vises den ikke på siden.