De stikker pinden i din hals: 'Folk forventer, at man er professor i coronavirus'

Hvad tænker poderen om dig? Kom med bag visiret på en arbejdsdag i et testcenter.

Kim Pallisgaard var kabinechef i flybranchen, men har ikke været i luften siden 11. marts sidste år. Nu er han poder. (Foto: Rebecca Christie F. Vosegaard (DR Nyheder))

Du møder dem nok uge efter uge. Gemt bag forklæder og iklædt lyseblå t-shirts, der matcher mundbindet, fører de podepind og tungespatel mod din gabende mund.

Har du prøvet det før?

Du nikker.

Få minutter efter er det overstået, og I glemmer hinanden. Men hvem er menneskene bag visiret? Og hvad tænker de om os?

I testcenteret i Taastrup har vi indfanget fire podere, som skal give os et kig ind i livet i den anden ende af podepinden.

Samantha Jamie Halley hjælper til på et projekt, der skal undersøge, om spyt-prøver kan opfange coronavirus. (Foto: Rebecca Christie F. Vosegaard (DR Nyheder))

Har du prøvet det før?

Det er et spørgsmål, Region Hovedstadens podere tilsammen stiller i gennemsnit 63.000 gange om dagen, inden de laver en PCR-test. Og mens du kun skal svare på det, når du engang imellem bliver podet, skal poderne spørge hver eneste gang.

Nogle af dem kan godt blive lidt trætte af at skulle spørge. Men ikke Jaqueline Mogensen, der før har arbejdet som receptionist i hotelbranchen.

- Jeg er vant til at skulle stille det samme spørgsmål mange gange, griner hun og fortæller, at hun nogle gange kommer til at spørge den samme borger to gange.

Der er til gengæld rift om den post, hvor man slipper for at stille spørgsmålet. Scanner-posten.

- Man sidder ned, og det går hurtigt. Den plads er meget eftertragtet, siger Farah Rasool om pladsen, hvor man scanner dit sygesikringskort, inden du går ind og får en test.

Farah Rasool er ellers vant til pipetter og kropsvæsker. I sommer færdiggjorde hun nemlig sin kandidat i molekylær biologi, men siden da har det været svært at finde et job, som passer til hendes uddannelse.

Farah Rasool viser folk ind i den rigtige kø. Hun er glad for at få noget borgerkontakt på cv'et, fordi det fik hun ikke gennem sin uddannelse. (Foto: Rebecca Christie F. Vosegaard (DR Nyheder))

Hvem der skal gøre hvad på testcenteret, er faktisk ikke til diskussion. Efter en pause bruger poderen en halv time på at scanne sundhedskort og så en time på at lave podninger.

Som den eneste nævner Kim Pallisgaard, at han bedst kan lide at pode.

- Jeg har jo altid arbejdet med at gøre folk trygge. Og så er der bedre tid til lidt small-talk, siger den tidligere kabinechef.

Han har i 12 år har været den, der styrer stewarder og stewardesser på en flyvetur. Nu har han været på landjorden siden 11. marts sidste år.

Dét du ikke skal gøre i et testcenter

Hvis du gerne vil være en mønsterborger, når du står med åben mund og polypper i testcenteret, skal du for det første ikke være for genert til at sige 'aaah'. Højt. Det åbner halsen.

Og så kan de rutinerede podere fortælle dig, hvad du i hvert fald ikke skal gøre.

- Folk forventer, man er professor i coronavirus! At jeg ved alt muligt om rejserestriktioner og smitteopsporing, siger den 21-årige poder Samantha Jamie Halley.

- Og så skal du ikke stikke hele armen igennem det der lille hul i plexiglasset, når vi skal scanne dit sygesikringsbevis, fortsætter hun og strækker den tatoverede arm for at illustrere.

Jaqueline Mogensen fotograferet gennem det lille hul i plexiglas-skærmen, der skal sørge for, at man kan høre hinanden. (Foto: Rebecca Christie F. Vosegaard (DR Nyheder))

Flere af poderne beretter om forældre, der bliver fortørnede over, at deres børn ikke må kravle på gulvet. Men det gulv har potentielt smittede mennesker hostet på hele dagen.

De har også en særlig melding til dig, der er høj.

- Når jeg beder dig gå ned i knæ, skal du ikke lægge hovedet så langt tilbage, at jeg alligevel ikke kan nå, formaner Farah Rasool, hvis højde tvinger hende til at stå på tæer flere gange om dagen.

Samantha Jamie Halleys venner spørger hende tit, om det ikke er ulækkert at rode rundt i fremmede menneskers halse.

- Det er det ikke, men altså folk har selvfølgelig lidt forskellig mundhygiejne. Jeg er selv begyndt at tænke over, om jeg børster min tunge bagerst inde, og jeg har købt en tandbørste med tungeskraber på, fortæller Samantha Jamie Halley, mens hun tager handsker på og kalder den næste frem i køen.

Mor, søn, datter og venner poder på samme teststed

Der er nok podere at vælge imellem. I testcentret, som engang var en bilforhandler, er 185 ansat.

Fire af dem bærer endda samme efternavn.

- Jeg er helt vildt glad for at være her. Så jeg har også fået min mor, storesøster og lillebror ansat, fortæller Samantha Jamie Halley.

Til sommer begynder hendes anden storesøster og to veninder også på samme testcenter.

Det er ellers ikke, fordi Samantha Jamie Halley mangler nogen at snakke med på arbejdet. Med sammenknebne øjne smiler hun til en af de andre plastik-indpakkede podere.

- Jeg havde aldrig troet, jeg skulle få så gode venner, siger hun, og fortæller, at hun ses med to af de andre podere derhjemme.

De sover sammen, hvis de skal møde samme tid. Og så er hun blevet inviteret med til en lille Eid-fest med testcentrets muslimske ansatte til maj.

- Så jeg tager alle de ekstravagter, jeg kan, for ellers ser jeg ikke nogen mennesker.

Kim Pallisgaard blev ringet op, to timer efter han havde sendt sin ansøgning om at blive poder i september. (Foto: Rebecca Christie F. Vosegaard (DR Nyheder))

Som ansat i et testcenter behøver man ikke at reagere, når ens smitteopsporings-app fortæller, at man er nær kontakt. Det sker nemlig ofte. Men det bekymrer ikke Kim Pallisgaard, for han ser ikke mange mennesker ved siden af sit arbejde. Han sætter til gengæld også pris på at snakke med sine kollegaer.

- Vi er så forskellige, men vi er så gode til at omfavne det. Faktisk har jeg fået to nye venner på 22 og 23 år, som skal hjem til mig næste uge, fortæller Kim Pallisgaard, der selv har rundet 52 år.

At testcentrets ansatte kommer fra vidt forskellige baggrunde, kan man både se og høre. De snakker nemlig meget om det.

- Når man står sammen, og der ikke kommer nogen borgere, kan man godt blive bange for, om det bliver akavet. Men folk er bare så nysgerrige på hinandens baggrund, at der er nok at snakke om, siger Farah Rasool.

Der kommer stadig flere podere til det mangfoldige testcenter. I øjeblikket ansætter de syv-14 nye podere om ugen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk