De store byer vokser eksplosivt

Danskerne er blevet vilde med at bo i de større byer. I løbet af de næste 30 år stiger ind­byggertallet alene i København med 29 procent.

Attraktive job, rige uddannelsesmuligheder og spændende kulturtilbud.

Det lokker over de næste 30 år et stigende antal danskere til at forlade små bysamfund og flytte til de større byer, skriver Berlingske Tidende.

Hele verdens byer vokser

Frem til 2040 vil indbyggertallet stige eksplosivt i landets fire største byer, København, Aarhus, Odense og Aalborg, i forhold til udviklingen i de mindre kommuner. Det viser en befolkningsprognose fra Danmarks Statistik.

Den tiltagende urbanisering er et verdensomspændende fænomen. Den vil i særlig høj grad slå igennem i København, hvor indbyggertallet ventes at stige med 29 procent og nå op på næsten 700.000 i 2040. Aarhus Kommune står til en befolkningstilvækst på 24 procent., Aalborg til 12 procent, mens Odense vil vokse med ni procent.

Flere højtuddannede

- De levende storbyer er vækstcentre, som har en stigende tiltrækningskraft på folk, især de unge. Her findes de store kvalitetsuniversiteter, de bedste job samt kulturtilbud, der skaber liv og glæde. Og virksomhederne er meget interesseret i et stærkt arbejdsmarked, og de er helt klar over, at der er en meget større andel af højtuddannede i de store bycentre end i de små, siger professor i geografi ved Københavns Universitet Christian Wichmann Matthiessen til Berlingske.

Hippe storbyfamilier

I 2010 voksede København med næsten 1.000 indbyggere om måneden, og Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), siger, at byen forbereder sig på endnu større vækst i fremtiden:

- I dag er det trendy at være en storbyfamilie, siger han.

Også Aarhus er klar.

- Vi er meget opmærksom på, at vi skal have 75.000 ekstra indbyggere, siger stadsdirektør Niels Højberg.

Overskud af boliger i Lolland Kommune

Lolland er blandt de kommuner, som omvendt står til at miste tusindvis af borgere.

- Det påvirker selvfølgelig vores lokalsamfund og den kommunale økonomi. Vi har på nuværende tidspunkt et boligoverskud på 2.000, og vi er både involveret i nedrivning af fritliggende boliger på landet og opløsning af andelsboligforeninger, siger kommunaldirektør Thomas Knudsen.

Facebook
Twitter