Debat om spild: Hvorfor står det offentlige for skud?

Der skal være plads til vildskud i det offentlige, og vi skal passe på ikke at blive for smålige, mente nogle af brugerne efter sidste afsnit af 'Spild af dine penge'

Thomas Buch Andersen har igennem fire afsnit undersøgt spild i det offentlige. Blandt andet Odense Kommunes ture til den sydfranske messe MIPIM. (Foto: Dr © dr)

Mandag aften blev vinderen af en knap så populær konkurrence kåret. Nemlig den om Danmarks værste eksempel på spild af offentlige kroner. Vinderen blev: Skat. Og særligt it-systemet EFI.

Brugerne på dr.dk debatterede spild af skattekroner under og efter programmet i selskab med eksperterne fra DR1-programmet. Læs hele debatten her.

Udover Skats it-system var brugerne på dr.dk utilfredse med de offentlige kroner, som bruges på blandt andet politikernes lønninger, kongehuset, bycykler og fejlbehæftede indkøb som IC4-togene.

- Vi kan selvfølgelig godt diskutere, om vi bruger penge på for meget, men jeg synes det her jo mest handler om, at vi bruger det forkert, skrev professor ved Departement of IT Management på CBS, Kim Normann Andersen.

Mangel på prioritering

Brugeren Renè Magnus havde et bud på, hvorfor det offentlige ofte må stå på mål for sager om spild og fejlslagne projekter. Hans bud var, at der er for mange konsulenter og undersøgelser.

Per Helge Sørensen, der er kendt som entertainer og selv er tidligere embedsmand, var ikke helt enig:

- Min erfaring er nok i virkeligheden, at det store problem i forhold til ledelse i det offentlige er, at man ikke er specielt gode til at træffe beslutninger - og slet ikke til at prioritere, skrev han.

- Derfor går der rigtig meget tid med at køre en milliard sideløbende projekter, som alle sammen er lige vigtige, og der bliver aldrig skåret igennem - tingene bliver bare "holdt flydende" i det uendelige.

Majbritt Skov, som er cheføkonom i Rambøll, bød også ind: - Men i det private er det - alt andet lige - nemmere at indføre incitamentstrukturer, der sikrer, at cheferne netop bruger tiden fornuftigt, så værdien (profitten) maksimeres. I det offentlige er det borgernes velfærd, der skal maksimeres, skrev Majbritt Skov.

Pas på småligheden

Hvor der handles, spildes der altid en smule, lød budskabet fra en bruger i debatten. Han advarede mod, at man slår for hårdt ned på det offentliges brug af penge:

- Jeg synes, det er en rigtig god udsendelse, MEN pas på, at I ikke puster til småligheden. I en hvilken som helst virksomhed er der vildskud, og det skal der også være plads til i den danske stat og kommuner, skrev Bo Frahm i debatten. De spildte penge kommer ud i det danske samfund igen, lød det fra brugeren Martin Kirk.

- Er det virkelig spild af penge når penge bruges af det offentlige, store som små. Pengene det offentlige betaler for en vare (fx IT-system eller en bistandsklient) - uanset om det bliver til noget eller ej, så betyder udbetalingen jo at der kommer penge ud at cirkulere i samfundet og mange af pengene kommer jo tilbage som skat på arbejde, virksomhedsskat og moms..

Du kan se fjerde og sidste program om spild i det offentlige lige her.