Fodbold er egentlig ikke en sport for kvinder, og velmenende politikere skal holde sig fra at gøre kvindefodbold til en politisk ligestillingskampplads.
Sådan lød det fra sognepræst og debattør Sørine Gotfredsen, da hun i aftes gæstede Deadline på DR2, hvor hun debatterede kvindefodbold med den radikale lokalpolitiker Karen Melchior fra København.
- Fodbolden har alle dage stort set været en mandesport, og det vil den sikkert være meget lang tid endnu – sandsynligvis altid, sagde sognepræsten, der selv har spillet motionsfodbold og engang arbejdet som sportsjournalist.
- Hvis kvinder skal have ligestilling inden for fodboldsporten, kan det ikke nytte noget, at der kommer nogle velmenende politikere og andre udefra og siger, at nu vil vi simpelthen forcere en udvikling frem, som sørger for, at der er lige rettigheder, sagde hun og spurgte:
- Hvorfor skal der være lige rettigheder i en sport, som mændene har skabt, som mændene har gjort mytologisk, og som de har kæmpet for i enormt mange år?
Ydmygende omtale af kvinderne
Sognepræsten mener ikke, at kvinderne kan forvente at komme ind fra sidelinjen og få nøjagtig samme rettigheder som mændene.
- Det der foregår lige nu, er i virkeligheden en ret ydmygende omtale af de kvindelige fodboldspillere, som de i øvrigt selv bidrager til, sagde Sørine Gotfredsen og henviste til en video, som fodboldkvinderne medvirker i for Dansk Boldspil-Union (DBU), hvor de sætter fokus på lige rettigheder inden for sporten.
Se videoen her - måske er inspireret af Beyonces "If I were a boy"?
Videoen er lavet samtidig med, at DBU også har nedsat en kvindekommission, der skal arbejde på at sikre og styrke udviklingen af pige- og kvindefodbold i Danmark.
Ifølge sognepræsten kan det politiske fokus på kvindefodbold ende med at fremstille fodboldkvinderne som "små pus, der skal hjælpes frem på en kunstig måde".
Fodbold er tæt på krig
Ifølge Sørine Gotfredsen er fodbold en sportsgren, som strider imod kvinders fysik, fordi fodbold kræver virkelig mange kræfter.
- For det første kan enhver se, at banen er meget stor. Det betyder, at det tager lang tid at komme fra den ene ende til den anden, sagde hun.
- I kvindefodbold kan man også nogle gange følge boldens bane om ikke i flere minutter så i lang tid, når der bliver skudt mod mål, og man kan med det samme se, at målmanden aldrig når ud til den bold. Der er simpelthen så store proportioner, som kvindekroppen ikke formår at udfylde.
- Fodbold er meget tæt på krig på mange måder, og det tror jeg passer bedre til mænd end kvinder, tilføjede hun.
Den holdning blev langt fra støttet af den radikale Karen Melchior, der talte for et opgør med tankegangen om, at fodbold er en mandesport, hvor kvinder ikke hører til.
På Twitter har den radikale leder, Morten Østergaard, her til morgen samlet debatten op og kaldt Sørine Gotfredsens udsagn for "sommerens dummeste udsagn".
DBU's kommercielle direktør, Katja Moesgaard, opfordrede til at stoppe sammenligningerne mellem herre- og kvindefodbold.
- Jeg synes egentlig man skal stoppe med at sammenligne, og så skal man tage fodbolden for det, den er. Det er den samme sport, men det udøves forskelligt af kvinder og mænd, sagde hun og tilføjede:
- Der er faktisk langt mere spænding i kvindefodbolden end i herrefodbolden engang imellem, fordi der er mange chancer.
Semifinalen mellem Danmark og Østrig spilles i aften klokken 18 og bliver sendt på TV 2.