Debattører: Ytringsfriheden er truet

Meningsdannere og politikere taler i dag for ytringsfrihed på et stort møde på Christiansborg, arrangeret af Trykkefrihedsselskabet. Formanden, Lars Hedegaard, viste sig for første gang offentligt siden attentatet mod ham.

Formand for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard, ankom i dag til debatmøde på Christiansborg. (Foto: DR © DR)

Da Lars Hedegaard i dag ankom til Folketinget for at deltage i Trykkefrihedsselskabets debatmøde, var det første gang, han viste sig offentligt, siden en ukendt gerningsmand tidligere på måneden forsøgte at dræbe ham. Netop mordforsøget på Lars Hedegaard den 5. februar er baggrunden for, at Trykkefrihedsselskabet inviterede til konference på Christiansborg.

Debatmødet startede kl. 17, og da Lars Hedegaard trådte ind i Landstingssalen, blev han mødt af klapsalver fra de tilstedeværende. Herefter gik selskabets næstformand på talerstolen som første taler.

- I Danmark har vi ytringsfrihed, men vi har også ytringsfrygt, sagde Katrine Winkel Holm, næstformand.

Frygt for fremtiden

Katrine Winkel Holm sagde samtidig, at hun frygter, at en islamkritiker på et tidspunkt bliver skudt i Danmark.

Lars Hedegaard selv havde ingen kommentarer, inden mødet gik i gang.

Khader: Ytringsfriheden har det skidt

Den tidligere politiker Naser Khader var også på talerstolen. Som muslim talte han om sine egne oplevelser med at være "islamkritiker".

- Min personlige oplevelse er, at ytringsfriheden er under pres. Ytringsfriheden har det ikke fint, sagde Khader ifølge Ritzau.

Naser Khader har ikke turdet bevæge sig til fods på Nørrebro i København i "mange, mange år".

Ikke alle var velkomne

Trods debatmødets emne, ytringsfrihed, var enkelte aktører ikke velkomne til mødet. Enhedslisten var forment adgang til mødet, hvilket har vakt undring blandt flere - blandt hos Per Clausen, medlem af Folketinget for Enhedslisten.

Han understreger, at partiet klart og utvetydigt har fordømt angrebet på Lars Hedegaard og er helt enig i, at ytringsfriheden er ukrænkelig.

- Så er det bare lidt underligt at få at vide, at vores synspunkter omkring ytringsfrihed skulle være irrelevante, når kendsgerningen er, at vi er et blandt fire partier i Folketinget, som i praksis støtter, at blasfemiparagraffen skal ophæves; at vi altid har understreget ytringsfrihedens centrale placering i enhver form for udvikling i et samfund. Derfor er jeg selvfølgelig utilfreds og vred, når jeg får at vide, at mine synspunkter er irrelevante i forhold til ytringsfrihed, sagde Per Clausen i går til Deadline på DR2.

Facebook
Twitter