Dele af Atea-sagen skal gå om i landsretten

En fejl begået af Østre Landsret betyder, at en del af Atea-sagen om bestikkelse skal behandles på ny.

Tre ledende personer fra Atea og to chefer fra Region Sjælland blev dømt for mandatsvig i Østre Landsret i juli 2019. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Højesteret har mandag ophævet en dom for mandatsvig i den såkaldte Atea-sag, hvor ledende medarbejdere fra it-selskabet Atea og Region Sjælland blev dømt for mandatsvig og bestikkelse.

En del af sagen skal gå om i landsretten.

Tre ledende personer fra Atea og to chefer fra Region Sjælland blev dømt for mandatsvig i Østre Landsret i juli 2019.

Fire af de involverede blev derudover kendt skyldige i bestikkelse i sagen, hvor omdrejningspunktet var dyre middage, luksusrejser til Dubai og andre kostbare gaver, som Atea ulovligt skænkede chefer i Region Sjælland.

Men faktisk var ingen af de tiltalte anklaget for mandatsvig. I stedet var de tiltalt for bestikkelse og underslæb.

Derfor valgte to af de dømte - tidligere koncerndirektør i Atea Peter Trans og tidligere it-udviklingschef Michael Mølkær Jensen fra Region Sjælland - at søge om tilladelse til at tage sagen videre til Højesteret.

Betalte rejse til Dubai

Den forhenværende koncerndirektør i Atea blev dømt for medvirken til mandatsvig for 165.000 kroner.

Beløbet var blevet brugt til at betale en rejse til Dubai for to ledere i Region Sjælland, som tidligere var en af Ateas kunder.

For det fik han tre måneders betinget fængsel. Til gengæld blev Peter Trans i landsretten frikendt for anklager om bestikkelse og underslæb.

Også den tidligere it-udviklingschef Michael Mølkær Jensen fra Region Sjælland ville frifindes i Højesteret.

Han blev i landsretten kendt skyldig i mandatsvig for 101.000 kroner - også i forbindelse med en luksusrejse til Dubai.

Samtidig blev han dømt for at have modtaget bestikkelse i form af to middage på i alt 10.000 kroner. Den del skulle Højesteret ikke tage stilling til.

Østre Landsret idømte Michael Mølkær Jensen fire måneders betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste.

Men de to mænd og deres advokater - i øvrigt også en anklager - mente, at det var en fejl, at Østre Landsret dømte dem for mandatsvig uden at give dem mulighed for at forholde sig til denne anklage.

Og det er Højesteret enig i.

Af retsplejeloven fremgår det, at hvis retten kommer frem til, at forbrydelsen, der er begået, er en anden, end der er rejst tiltale for, skal parterne have ordet igen - og det skete ikke i Østre Landsret.

Sag begyndte i 2015

Højesteret har ikke taget stilling til, hvorvidt de to ledende skikkelser er skyldige i mandatsvig. Blot at Peter Trans og Michael Mølkær Jensen ikke har haft mulighed for at forsvare sig i forhold til anklagerne om mandatsvig.

Derfor er deres domme på det punkt foreløbig ophævet.

Atea-sagen tog sin begyndelse tilbage i 2015, hvor politiet anholdt ledere fra både Atea og Region Sjælland

Selskabet og i alt syv personer blev dømt i byretten 2018. Heraf valgte fem at føre sagen videre til landsretten. Foruden to betingede domme idømte Østre Landsret mellem tre måneders og to års ubetinget fængsel.

/ritzau/