Deleøkonomi hitter i Danmark - især blandt unge

Hver femte dansker deltager i deleøkonomien, viser tal fra Danmark Statistik.

Der lånes, lejes og udveklses. Deleøkonomien er i fuldt flor i Danmark. (Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

Kunne du finde på at leje din lejlighed ud til en fremmed eller tage en ukendt med på køreturen fra Jylland til København?

Hver femte dansker svarer ja til det spørgsmål.

Det viser en analyse fra Danmarks Statistik, hvor man har undersøgt danskernes deleøkonomiske vaner.

Analysen viser, at vi særligt er glade for at bruge de deleøkonomiske tjenester, mens vi stadig holder lidt igen med selv at udleje boligen eller bilen.

Og så er det særligt de unge, som er mest med på dele-trenden, viser tallene fra Danmarks Statistik.

Det er nemlig hver fjerde person i alderen 16-34 år, der i løbet af det seneste år har benyttet sig af en af de deleøkonomiske tjenester, mens tallet er noget lavere for den ældre generation.

Også erhvervslivet oplever, at deleøkonomien er på fremmarch i Danmark.

I januar måned kortlagde Erhvervsministeriet de deleøkonomiske tjenester, der opererer i Danmark, i forbindelse med udarbejdelsen af en strategi om deleøkonomi.

I den kortlægning fandt man frem til, at danskerne har adgang til mere end 100 tjenester fra internetbaserede virksomheder, der udbyder services i deleøkonomiens navn.

Vi tager en fremmed med på passagersædet

Selv om det især er leje eller bytte af bolig, der dominerer i deleøkonomien, er mange også begyndt at købe eller dele transporten med andre.

Sidste år kørte syv procent i bil med en fremmed, ifølge tal fra Danmarks Statistik.

Hos delebilsordningen Gomore oplever man da også en stigende interesse for at dele sin køretur med fremmede mennesker.

De har siden tjenesten blev oprettet i 2005 haft en konstant stigende medlemstilslutning, og alene de seneste fem år har de næsten tidoblet deres medlemstal fra 63.000 medlemmer i 2012 til 617.000 medlemmer i 2017, oplyser Gomore.

Og at de nye deleordninger vinder indpas hos danskerne er slet ikke så underligt, siger Claus Skytte, der er forfatter og ekspert i deleøkonomi:

- Den nye teknologi giver os overblik og adgang til ledige ting. Det giver os mulighed for at give 'likes', så vi kan kigge hinanden digitalt i øjnene, selvom vi ikke kender hinanden.

Hos Gomore oplever man også en stigning på de strækninger, som er længere end bare fra en landsdel til en anden.

Et stigende antal danskere bruger også delebilsordningen, når de skal på ferie i udlandet. Særligt i sommermånederne, lyder det.

​Ifølge Claus Skytte er den tendens også noget, vi kommer til at se mere af:

- Vores ferie handler jo også om at møde nogle nye mennesker, samtidig med at vi slapper af. Så hvis folk får nogle gode oplevelser og også sparer nogle penge, hvorfor skulle flere så ikke gøre det, siger han.