Deling af nøgenbilleder sker også blandt børn

Børn deler intime billeder af hinanden. De tænker ikke over, at det kan såre, og de ved ikke, at det er ulovligt.

Sex og Samfund mener, det er nødvendigt at lære børn om konsekvenserne ved at dele andres intime billeder, hvis man skal problemet til livs. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Det er ikke kun unge og voksne, der deler nøgen billeder af hinanden uden at få lov. Det foregår også i folkeskolen.

- Vi får opkald fra børn ned til 14 år, som er kede af det, fordi andre har delt et intimt billede af dem, fortæller Marianne Lomholt, der er national chef hos Sex og Samfund, der har telefonlinjen Sexlinien, der giver gåde råd til børn og unge.

Sex og Samfund mener, det er nødvendigt at lære børn om konsekvenserne ved at dele andres intime billeder, hvis man skal problemet til livs.

- For børn under 15 er det vigtigt, at de får undervisning, så de rent faktisk kender konsekvenserne af det, de gør, siger Marianne Lomholt.

Vidste ikke det var ulovligt

På søndag viser DR Ultra dokumentaren ”Da jeg blev delt – en ultra nyt special”. Her fortæller de to piger, Julie og Naomi på 16 år, om, da de fik delt intime billeder af sig selv for et år siden. De skyldige var en gruppe drengevenner. Men Naomi og Julia politianmeldte dem aldrig.

- Vi var bare lettede over at finde ud af, hvem det var, forklarer Julie i børnedokumentaren.

Men faktisk vidste de heller ikke, at det faktisk er ulovligt at dele intime billeder af andre uden at have fået lov. Og sådan er der mange børn, der har det.

- Mange børn og unge ved slet ikke, at det er ulovligt, siger Flemming Kjærside, der er politikommisær hos det Nationale Cybercrime Center under Rigspolitiet.

Og hvis politiet finder ud af, at man deler andres intime billeder, kan man blive straffet for det. Flemming Kjærside minder børnene om, at det er en alvorlig sag.

- Det er jo også noget, man ikke lige tænker på, men det kommer til at stå på straffeattesten, og det betyder for eksempel, at man ikke kan blive politimand.

Du kan se se dokumentaren ”Da jeg blev delt – En Ultra Nyt Special” sammen med dine børn søndag den 4. september kl. 18. Bagefter er der chat med børnefaglig ekspert fra red Barnet Gitte Jakobsen, chat-rådgivnings-ekspert Pernille Kærsmose Bøegh Rasmussen og Julie Nielsen, der er en af pigerne i dokumentaren.

Under chatten kan I få svar på de spørgsmål, I har om, hvad der sker, når børn deler intime billeder, eller få hjælp, hvis I selv har oplevet det.

Facebook
Twitter