Delt borgmesterpost glippede i '92 for Carl Aaskov: 'Han nægtede at gå af'

Borgmesterbytte efter to år gik i vasken. Carl Aaskov blev snydt, da partifællen blev siddende.

Carl Aaskov endte med at blive borgmester efter flere år. Han var borgmester i Holsted fra 1995 til 2007, hvor han stoppede som 69-årig. (© Danske Kommuner)

Det er set før, at byrådspolitikere deler jobbet som borgmester mellem sig, som tilfældet tegner til i Slagelse Kommune.

Her har Socialdemokratiet og Liberal Alliance aftalt at tage to år hver.

En tilsvarende aftale blev indgået i Holsted Kommune i Sydjylland tilbage i 1990 efter kommunalvalget.

Men den ene part svigtede aftalen, og det blev de værste to år i Carl Aaskovs tid i byrådet, fortæller han.

- Det var en vanvittig periode. Samarbejdet i byrådet blev så dårligt, at vi ikke fik noget som helst gennemført. Borgmesteren, som insisterede på at blive siddende, mistede totalt overblikket, siger Carl Aaskov.

De to Venstre-folk Carl Aaskov og Hans. O. Hansen fik ved valget et absolut flertal og valgte at dele borgmesterposten.

- Vi havde fået et kanonvalg begge to og fik lige mange stemmer. På det tidspunkt var jeg dog ikke klar til at være borgmester på fuld tid, fordi jeg skulle passe min tekstilforretning.

- Så vi aftalte, at jeg skulle tage over efter to år, altså i 1992, fortæller Carl Aaskov til DR Nyheder torsdag aften, hvor debatten om aftalen i Slagelse er på sit højeste.

Men bytte-aftalen blev aldrig ført ud i livet.

Aftalen mellem de to gik i vasken på det sidste byrådsmøde i 1991, da borgmesterkæden formelt skulle overdrages til Carl Aaskov.

Den siddende Venstre-borgmester skulle efter aftale præsentere det stykke papir, som var blevet underskrevet året før, så Carl Aaskov kunne tiltræde efter nytår. Men det gjorde han ikke.

- Jeg ved ikke, hvad der skete. Vi havde et papir, som alle havde skrevet under på, men det var ikke meget værd. Hvis en borgmester vælger at blive siddende, kan man ikke gøre noget ved det, siger Carl Aaskov.

Aftalen var ellers helt offentlig. Og foruden Venstres ni medlemmer havde også fire socialdemokrater, en fra Fremskridtspartiet og en konservativ skrevet under.

Carl Aaskov havde haft et mangeårigt samarbejde med Hans O. Hansen, men forholdet blev nu anspændt, som han beskriver det.

Vælgerne havde heller ikke glemt sagen, da der skulle vælges et nyt byråd i 1993. Og den siddende borgmester Hans O. Hansen blev slet ikke valgt ind.

I stedet blev Venstres Peter Sørensen borgmester i kommunen.

Men da Peter Sørensen døde i 1995, tog Carl Aaskov over.

Han var borgmester fra 1995 indtil 2007 og stoppede sin politiske karriere som 69-årig.

FacebookTwitter