Delta-variant fandt vej til EM-kamp i Parken: 'Der må have været en form for ukendt smittekilde'

4000 tilskuere fra EM-kampen mellem Danmark og Belgien opfordres til test efter tre fund af smitsom coronavariant.

Her ses fans under kampen mellem Danmark og Belgien, der blev spillet i Parken torsdag den 17. juni. Det vides ikke, om billedet stammer fra de sektioner, hvor tilskuere nu opfordres til test. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Hvis du så EM-kampen mellem Belgien og Danmark i tv, så stiftede du formentlig også bekendtskab med de mange billeder af festligstemte fans, der råbte Parken op med rød-hvide farver i ansigtet og fadøl i favnen.

Men onsdag aften - næsten en uge efter - er stemningen dog knap så vibrerende hos nogle af tilskuerne. Styrelsen for Patientsikkerhed har nemlig meddelt, at tre personer har vist sig at være testet positive for den særligt smitsomme Delta-variant, som har sin oprindelse i Indien.

Derfor opfordrer Styrelsen for Patientsikkerhed nu omkring 4000 tilskuere, der under kampen sad i sektionerne C 1-4 og C 6-7, til at blive PCR-testet hurtigst muligt. Der er ingen anbefaling om at gå i isolation.

- Vi ved, at der er tre personer, der uafhængig af hinanden er blevet smittet med varianten L452R, og som højest sandsynligt er den indiske - altså Delta-varianten, siger Anette Lykke Petri, der er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

- De er allesammen smittet under kampen, og de fik først symptomer 3-4 dage efter kampen. Det vil sige, at der må have været en form for ukendt smittekilde, fortsætter hun.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser desuden, at de pågældende tre personer, deres nære kontakter og deres nære kontakters nære kontakter er sendt i isolation og anbefalet test.

Også sundhedsminister Magnus Heunicke oplyser på Twitter, at det drejer sig om tre personer.

- Vi har tre tilskuere fra fodboldkampen Danmark-Belgien i torsdags, der er testet positive for deltavarianten. 4.000 tilskuere fra C-tribunen sektion 1,2,3,4,6 og 7 opfordres derfor til at blive PCR-testet. @STPS_DK og @DBUfodbold arbejder tæt sammen om effektiv smitteopsporing, skriver sundhedsministeren.

EM-kampen i Parken ændrer sig ikke på mandag

På mandag skal der igen spilles kamp i Parken, hvor Spanien møder Kroatien i EM-ottendedelsfinalen. Men dagens tre Delta-fund kommer dog ikke til at ændre på det format.

- Som udgangspunkt bliver kampen på mandag afviklet efter samme plan, som den blev ved kampene mod Belgien og Rusland, forklarer Thomas Rydahl, der er sikkerhedsansvarlig hos Euro2020 i København.

- Vi har stadig fokus på at kommunikere til tilskuerne, at vi anbefaler, at man bruger mundbind på de steder, hvor det før var påkrævet. Altså når man bevæger sig indendørs og helst også, når man står op, hvilket dog er svært at efterleve, når der heldigvis også er god stemning.

Thomas Rydahl erkender, at det er en temmelig svær opgave at skulle bede 25.000 feststemte tilskuere om at bære mundbind, holde afstand og undlade at kramme, når der bliver scoret.

- Det er klart, at risikovurderingen hos os er, at der alt andet lige er større sandsynlighed for, at nogle bliver smittet før eller efter kampen. Derfor har vi fastholdt coronapasset og har tæt kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed, så hvis nogle bliver smittet, kan vi reagere hurtigt og forsyne styrelsen med de oplysninger, de skal bruge, siger Thomas Rydahl.

Til august kan Delta-varianten dominere

Det er netop Delta-varianten, som mange har øjnene særligt rettet mod for tiden. Tidligere i dag lød meldingen fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC), at Delta-varianten vil være den dominerende virusvariant i EU, når vi når slutningen af august.

- Delta-varianten er mere smitsom end andre varianter i omløb. Vi vurderer, at den ved udgangen af august vil udgøre 90 procent af nye tilfælde i EU, sagde Andrea Ammon, direktør i ECDC.

Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, har også tidligere på ugen vurderet, at Delta-varianten til august vil være den dominerende virusvariant i Danmark.

Opdateret med udtalelse fra Thomas Rydahl, der er sikkerhedsansvarlig hos Euro2020 i København.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk