Deltavarianten sender flere i karantæne: 'Kun et spørgsmål om tid, inden vi må lukke forretninger'

Smitteopsporingen af deltavarianten presser erhvervslivet, da flere risikerer at havne i isolation.

Når det gælder deltavarianten, skal nærkontakter til en nærkontakt også gå i selvisolation. Og det kan mærkes hos virksomhederne, hvor ansatte må blive hjemme, fordi de skal isoleres. (Foto: søRen Bidstrup © søRen Bidstrup)

Mens antallet af restriktioner falder og falder, så vokser deltavarianten af coronavirus sig større og større herhjemme.

Og fordi netop den variant er omkring 50 procent mere smitsom end alfavarianten, så har sundhedsmyndighederne valgt at være ekstra hårde i smitteopsporingen, når der er tale om smitte med deltavarianten.

Derfor er det ikke kun nærkontakter til den smittede, men også nærkontakters nærkontakter, der skal isoleres. Og for nærkontakter gælder det, at man først må komme ud, når en negativ PCR-test på henholdvis fjerde- og sjettedagen er i hus.

Udover at det vil være træls at blive sendt i isolation og gå glip af årets første koncerter og ferie, så ser erhvervslivet det i den grad også som en udfordring.

Smitteopsporingen betyder nemlig, at virksomheder oplever, at flere ansatte ikke kan komme på arbejde, fordi de enten er stemplet som nærkontakt til en smittet eller som nærkontakt til en nærkontakt, ligesom de risikerer at sende andre medarbejdere i karantæne, fordi de så bliver nærkontakter til den pågældende.

Sushikæde henter ansatte fra andre afdelinger

Hos sushikæden Letz Sushi har man været nødsaget til at sende seks medarbejdere hjem, fordi de var nærkontakter til nærkontakter.

- En medarbejder havde været til et studierelateret arrangement, hvor en var smittet. Så måtte alle de medarbejdere, hun har været på arbejde med, gå i karantæne. Og vi måtte trække på medarbejdere fra andre afdelinger, fortæller Anders Barsøe, der er direktør for Letz Sushi.

Hvor man i fodbold hurtigt henter spillere ind fra bænken, så går det ikke helt så let, når medarbejdere fra andre Letz Sushi-restauranter skal træde til, fordi en afdeling skal sendes i isolation.

- Vi har i forvejen 20 ubesatte stillinger, så det at skulle rykke en hel afdeling ud er katastrofalt, siger Anders Barsøe og fortsætter:

- Helt lavpraktisk kører vi med lavere bemanding. Og det er kun et spørgsmål om tid, inden vi må lukke forretninger.

Anders Barsøe oplyser, at ingen af de seks hjemsendte medarbejdere har vist sig at være positive ved første test. Og derfor opfordrer han nu sundhedsmyndighederne til at kigge på deres retningslinjer for deltavarianten.

- Vi sætter spørgsmålstegn ved det sundhedsfaglige belæg for, at det her skulle give meget mening. Det vil vi gerne blive lidt klogere på, siger han.

For restauranter er det op til 40 procent, der ikke kan få den arbejdskraft, de har brug for, vurderer Kirsten Munch, der er politisk direktør for Horesta. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Horesta: Det risikerer at lægge køkkener ned

Samme spørgsmål stiller man hos Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

- Vi håber, at sundhedsmyndighederne vil kigge på vejledningerne igen. Vi har et højt antal vaccinerede og et lavt smittetryk, siger Kirsten Munch, der er politisk direktør i Horesta.

Letz Sushi har sendt seks medarbejdere hjem. Det lyder jo ikke af så mange. Er det her ikke også bare en udfordring, man må tage med?

- Det virker ekstremt uretfærdigt at være i stand til endelig at åbne sin butik, og så kan man ikke få de medarbejdere, man desperat har behov for. Seks medarbejdere kan være ekstremt afgørende, siger hun.

Det er nemlig ikke bare Letz Sushi, der bliver ramt af de mange isolationer, som de skærpede delta-retningslinjer fører til, lyder det.

- Vores medlemmer har det rigtig hårdt, fordi der er så mange, der skal gå i isolation. Og det risikerer simpelthen at lægge køkkener ned, siger Kirsten Munch.

- Det er et kæmpestort problem, fordi der i forvejen er mere end 30 procent, der ikke kan få den arbejdskraft, de har brug. Og for restauranter gælder det op til 40 procent, fortsætter hun.

Samme oplevelse har Lars Ramme, der er chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

- De nye regler betyder, at rigtig mange virksomheder er udfordrede af de her nærkontaktsregler, vurderer han.

SSI: Vi ser på bedst mulige løsninger

DR Nyheder ville gerne have haft et interview med Statens Serum Institut. Det har ikke været muligt, men Statens Serum Institut oplyser, at man kan se en vækst i udbredelsen af deltavarianten, og derfor giver det fortsat god mening med smitteopsporingen.

- Men vi ser naturligvis, på tværs af myndighederne, Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed og Statens Serum Institut, på de bedst mulige løsninger til at bremse deltavarianten, til mindst mulig gene for alle, skriver SSI i et skriftligt svar.

'Jeg synes, det er voldsomt'

Isolationsstrategien i flere led er dog ikke den bedst mulige løsning, mener sundhedsordfører for De Konservative, Per Larsen.

- Jeg synes, det er voldsomt, når man går ud i flere led efter den, der er smittet, for det har store konsekvenser for en virksomhed, der måske næsten skal sende alle medarbejdere hjem, siger han.

Må man ikke leve med nogle restriktioner nu, hvis man skal undgå, at deltavarianten breder sig?

- Jo, men vi skal huske på, at der er rigtig mange, der er vaccineret efterhånden, og der er også mange, som har haft covid og opnået en beskyttelse. Derudover går vi ind i en sommerperiode, hvor der også er tradition for, at smittetallene falder. Så jeg synes, det er voldsomt at reagere på den måde, siger Per Larsen.

Han mener, at vi er i en situation, hvor medicinen kan blive mere bekostelig end selve sygdommen, og derfor vil Peter Larsen nu tage fat i sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at høre, hvordan han ser på sagen.