Demonstranter kaster kanonslag og sten mod Israels ambassade - politiet svarer igen med tåregas, knipler og hunde

Omkring 50-100 personer skabte uro til en lovlig anmeldt demonstration til fordel palæstinensernes sag.

Luften var tyk af tåregas under uroen ved ambassaden. (Foto: Presse-fotos.dk © Scanpix)

En lovligt anmeldt demonstration ved Israels ambassade i Hellerup blev i dag opløst efter uro, hvor der blev kastet sten og kanonslag mod ambassaden.

Det fik politiet til at gribe ind med knipler og hunde og sende tåregas ind i mængden af demonstranter for at opløse demonstrationen 'Solidaritet for Palæstina'.

Der var ifølge politiet omkring 4.000 deltagere ved dagens demonstration, herunder flere ældre og børn.

- De har ikke alle sammen været ballademagere. Det er måske 50-100 stykker, der er dukket op med ond vilje, siger vagtchef Henrik Stormer, der oplyser, at der ikke har været nogen anholdelser.

Se video fra demonstrationen her - video af presse-fotos.dk:

Demonstrationen var arrangeret af flere grupper som en reaktion på de igangværende uroligheder i Israel og de palæstinensiske områder.

Israelsk militær har siden mandag bombet mål i Gazastriben, mens militante palæstinensere har skudt raketter mod Israel.

Efter opløsningen af demonstrationen bevægede deltagerne sig ind mod Svanemøllen på Østerbro i København.

Deltagere: Politiet eskalerede situationen

To af deltagerne er Yuosef Madiyeh og Bisan Madiyeh, der var mødt op for at sætte fokus på den aktuelle og den historiske situation for palæstinenserne.

Jeg er her for at råbe op for den uretfærdighed, som palæstinenserne i mange år har været udsat for, men også den aktuelle situation siger Yuosef Madiyeh. (Foto: Dr)

- Jeg synes, at det er rigtig ærgerligt, at demonstrationen forløb sådan, og det har ødelagt fokus på, hvorfor vi var her. Men politiet har også et ansvar for at berolige, og jeg synes, at det eskalerede, da politiet begyndte at skyde med tåregas, fortæller Bisan Madiyeh.

- Det er et problem, at uroen startede, men selve reaktionen fra politiet er det største problem - der blev skudt tåregas ind i demonstrationen, hvor der var børn og ældre, siger Yuosef Madiyeh, der suppleres af Bisan:

- Jeg så en gravid kvinde, der fik tåregas og måtte med en ambulance.

Arrangør ærgrer sig over uro

Fra en af arrangørerne, Stephanie Foldager Mortensen, lyder det, at man selvfølgelig tager afstand fra konflikten, der fandt sted foran ambassaden.

Arrangør Stephanie Foldager Mortensen er vred over undertrykkelsen af det palæstinensiske folk i Israel. (Foto: Dr)

- Det var ikke det, demonstrationen var til for - vi var kommet for fredeligt at protestere til fordel for Palæstina, siger hun til DR.

Hun oplyser, at man nu vil samle øjenvidneberetninger for at se, om der skal en politianmeldelse af politiets ageren til.

Indtil videre er der ingen officielle meldinger om tilskadekomne blandt demonstranterne, men politiet oplyser, at tre-fire betjente blev ramt af stenkast, og at flere politibiler blev ødelagt af sten.

Politi med trukkede stave ved ambassaden, der ligger på Lundevangsvej i Hellerup tæt på Svanemøllen Station. (Foto: Presse-fotos.dk © Scanpix)

Politiinspektør Paw Kaltoft oplyser, at man nu vil gennemgå forskelligt videomateriale, vidneudsagn og betjentenes observationer med henblik på at rejse sigtelser mod uromagerne.

- Vi forsøger at finde ud af, hvem de er, og så vil de blive sigtet for vold mod politiet eller stenkast mod ambassaden. Vi har tidligere haft succes med at få folk stillet til ansvar efter lignende episoder, siger Paw Kaltoft.

Uromagere sivede videre ud i byen

Flere større og mindre grupper af demonstranter har her til aften spredt sig i København, hvor de ifølge politiet har forsøgt at få en konfrontation.

Blandt andet blev der kastet med sten på Østerbrogade, hvor en person blev anholdt omkring klokken 20. I alt er tre personer anholdt i forbindelse med demonstrationen.

- De driver rundt i byen og flytter sig hele tiden. Når vi har været ved en flok på Østerbrogade, så kører vi videre til en flok et andet sted. Så det er en dynamisk indsats lige nu, siger Paw Kaltoft.

Københavns Politi har tilkaldt gadeplansmedarbejdere fra Københavns Kommune og betjente fra nærpolitiet for at forsøge at indgå en dialog med de vrede demonstranter.

- Men det er svært at få en dialog med nogen, der ikke vil tale med os, siger Paw Kaltoft.

Opdateret med info om anholdelser.