Den 17-årige pige fra Kundby skal otte år i fængsel

Anklager Kristian Kirk havde krævet forvaring - forsvarer Mette Grith Stage seks års fængsel.

I byretten blev den 17-årige pige fra Kundby idømt seks års fængsel for terrorplaner.

Den 17-årige pige fra Kundby på Vestsjælland bliver idømt otte års fængsel.

Det har Østre Landsret netop afgjort.

I fredags fandt landsretten den 17-årige pige skyldig i forsøg på terror, da pigen omkring julen 2015 planlagde bombesprængninger af sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle, og den jødiske skole, Carolineskolen i København.

Argumentet for, at hun skulle kendes skyldig i forsøg på terror, lød, at der var tale om en slags jihad mod vantro.

I byretten blev pigen også kendt skyldig i terror. Her lød straffen på seks års fængsel.

Hun er den første danske kvinde, som er kendt skyldig i terror.

Straffen på otte år fik den 17-årige pige til at smile, og hun fik et stort kram af sin forsvarer, Mette Grith Stage, der har forsøgt at undgå tidsubestemt forvaring til den unge pige.

Anklager krævede forvaring

Tidligere på dagen har både anklager Kristian Kirk og forvarer Mette Grith Stage fremlagt hver deres bud på, hvilken staf den 17-årige pige burde idømmes.

Anklager Kristian Kirk har argumenteret for at idømme den 17-årige pige forvaring - en tidsubestemt straf, som ikke før har været brugt til en så ung og tidligere ustraffet person.

Alternativt har han talt for en fængselsstraf på otte til ti år.

Derimod har forsvarer Mette Grith Stage talt for seks års fængsel til pigen og frarådet at idømme et barn forvaring, da pigen, ifølge forsvareren, kan hjælpes væk fra sin radikale tankegang.

Forsvarer Mette Grith Stage og anklager Kristian Kirk har fulgt Kundby-sagen i både byret og landsret. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Anholdt, da hun var 15 år

Kundby-pigen blev anholdt i januar 2016. Dengang var hun 15 år.

Anholdelsen skete, efter at pigens familie havde fundet remedier til fremstilling af sprængstof i familiens kælder i Kundby på Vestsjælland.

Pigen sad den første tid varetægtsfængslet i isolation, hvilket mødte kritik fra flere sider.

Mange beviser fremlagt undervejs

En lang række beviser har været fremlagt i både byretten og landsretten.

Det har blandt andet drejet sig om korrespondancer over sociale medier med folk, som, pigen troede, var tæt knyttet på terrorbevægelsen Islamisk Stat. Her skrev pigen om sine tanker om et angreb.

Derudover har det været fremlagt beviser for pigens søgninger på nettet blandt andet efter bombemanualer samt kvitteringer fra Matas, der har dokumenteret indkøb af ingredienser til fremstilling af sprængstof.

Også en lang samtale mellem pigen og en tidligere lærer har været afspillet både i byretten og landsretten.

Anklager Kristian Kirk har argumenteret for, at beviserne har vist pigens klare vilje og planer om at bombeangribe to skoler.

Forvarer Mette Grith Stage har omvendt understreget, at pigen blot søgte spænding og opmærksomhed efter en problemfyldt barndom, og at hun aldrig ville føre et angreb ud i livet.

Mor har frygtet forvaring

Cecilie Colding-Olsen, moderen til den 17-årige pige, har under sagen frygtet, at hendes datter blev idømt forvaring.

- Jeg frygter ved retssagen, at hun får forvaring, for det fortjener hun simpelthen ikke. Hun fortjener tværtimod en chance mere, så hun kan komme ud, få en uddannelse og et ungdomsliv som andre på hendes alder, har Cecilie Colding-Olsen sagt til DR2 Dokumentar, der i øjeblikket følger familien:

DR Nyheder nævner ikke pigens navn af hensyn til hendes unge alder. Hun var 15 år på gerningstidspunktet og er under 18 år i dag.