Den beskedne bogholder, der afslørede Britta: 'Selv antikvaren, hvor jeg køber bøger, har sagt tak'

Samarbejde fik sagen om svindel for 121 millioner kroner til at rulle, lyder det.

Søren H. Madsen undrede sig over udregningerne i hos Socialstyrelsen i forbindelse med et regnskab over modtagne tilskudsmidler. Det fik sagen om svindel til at rulle. Foto: Roskilde Kommune.

En vedholdende bogholder fra Roskilde Kommune satte for lidt over et halvt år siden skub i den store sag om svindel med offentlige midler, hvor den tidligere betroede medarbejder i Socialstyrelsen Britta Nielsen er hovedmistænkt.

Men selvom bogholderens ihærdighed fik Socialstyrelsen på sporet af formodet svindel for mindst 121 millioner kroner, afviser bogholderen selv at have spillet en "helterolle".

- Jeg synes bestemt ikke, det er dækkende at bruge ordet ”helt”. Jeg ser det som et samarbejde med en medarbejder fra Socialstyrelsen og kollegaer i Roskilde Kommunes økonomiafdeling, lyder det fra Søren H. Madsen, bogholder i Roskilde Kommunes Center for Socialpsykiatri.

Folk har sagt tak

Selvom bogholderen ikke er stolt af sig selv, sætter han pris på, at folk roser ham for at have fået sagen til at rulle.

- Det er da skægt med de positive tilbagemeldinger, jeg har fået. Jeg køber mange bøger, og selv antikvaren i mit faste antikvariat har sagt tak, ligesom der også ringede et familiemedlem fra Jylland og takkede pænt, fortæller Søren H. Madsen.

Han tilføjer:

- Hvis jeg har bidraget til at gøre en forskel, er jeg godt tilfreds med det, men den der helterolle bryder jeg mig ikke om.

Søren H. Madsen har været ansat i Roskilde Kommune i fem år. Foto: Roskilde Kommune

Bogholder undrede sig

Det er borgmesteren i Roskilde Kommune, Joy Mogensen (S), der har omtalt Søren H. Madsen som en helt.

Hun har også udtalt, at Søren H. Madsen gjorde mere, end man kunne forvente, da han forfulgte de manglende penge i kommunen - i alt 69.047 kroner.

Men sådan ser bogholderen ikke selv på det.

- Jeg er bare faldet over nogle ting, som jeg har bragt videre, siger han.

Allerede i 2017 skrev Søren Madsen og Britta Nielsen sammen om de 69.047 kroner. Foto: Email-korrespondance. (© DR Nyheder)

Sagen tog langsomt form allerede i efteråret 2017. Her skrev Britta Nielsen og Søren H. Madsen sammen om nogle tilskudsmidler, Roskilde Kommune modtog til et projekt om akutte døgntilbud.

I foråret 2018 sendte Søren H. Madsen så et regnskab til Socialstyrelsen over kommunens brug af tilskudsmidlerne.

Socialstyrelsen meldte i august 2018 tilbage, at regnskabet ikke kunne godkendes, fordi alle udbetalte midler fra Socialstyrelsen ikke fremgik af regnskabet.

Det forstod Søren H. Madsen ikke, så han undersøgte sagen og kom frem til, at kommunen ikke havde modtaget så mange penge, som Socialstyrelsen oplyste.

Socialstyrelsen fastholdt, at kommunen havde fået udbetalt pengene. Det kunne en sagsbehandler fra Socialstyrelsen nemlig se i it-systemet. Et års tilskudsmidler var bare blevet udbetalt af to gange, oplyste sagsbehandleren fra styrelsen.

Hun sad med Roskilde Kommunes regnskab i august 2018, fordi Britta Nielsen ikke var på arbejde på dette tidspunkt. Tidligere havde Britta Nielsen siddet med sagen, står der i en ny undersøgelse om sagen.

Bogholderen Søren H. Madsen fra Roskilde Kommune kunne stadig ikke finde hoved og hale i sagen. Han stillede flere spørgsmål.

Over mail oplyste sagsbehandleren så den 22. august sidste år kontonumrene på de to konti, som Socialstyrelsen havde overført midler til.

Lyst hoved opdagede Hvidovre-konto

Søren H. Madsen bad herefter økonomiafdelingen i Roskilde Kommunen om at tjekke, om det var kommunens konti.

Og ifølge Søren H. Madsen var det "et lyst hoved" fra økonomiafdelingen, der fandt frem til, at den ene konto slet ikke tilhørte kommunen, men i stedet hørte til hos Danske Bank i Hvidovre.

Derefter gjorde bogholderen Socialstyrelsen opmærksom på, at der formentlig var overført 69.047 kroner til Danske Bank i Hvidovre.

Det fik Socialstyrelsen til at efterforske sagen. Kort tid efter gjorde Nyborg Kommune opmærksom på noget lignende.

Senere viste det sig, at kontoen tilhørte Britta Nielsen, der i dag er sigtet i sagen.

'Trist at der sker svindel'

Sagen om millionsvindlen i Socialministeriet og Socialstyrelsen kom for dagens lys den 9. oktober sidste år, hvor socialminister Mai Mercado (K) fortalte om det på et pressemøde.

Bogholderen kalder det trist, at der har fundet svindel sted, selvom han vil vente på dommen.

- Principielt ser jeg gerne, at vedkommende er dømt, før jeg bruger ordet svindler om personen, siger han.

Forleden offentliggjorde ministeren så to undersøgelser, der blev sat i værk for at kaste lys over, hvordan nogen kunne svindle det offentlige for mange millioner kroner.

Men da undersøgelserne blev fremlagt i fredags, stod det klart, at ingen kunne drages til ansvar.

13 kontrolsvagheder

Faktisk havde Kammeradvokaten ikke undersøgt, om nogen personer kunne holdes ansvarlige for millionsvindlen - kun om nogle funktioner kunne holdes ansvarlige.

Der manglede nemlig dokumentation for, hvordan Tilskudsadministrationen, som Britta Nielsen var ansat i, havde været organiseret gennem tiden, står der i den ene undersøgelse.

I stedet talte ministeren om en uhørt grad af sjusk og 13 kontrolsvagheder i Socialstyrelsen og Socialministeriet, hvor Britta Nielsen arbejdede fra 1977, til hun blev bortvist i forbindelse med sagen.

De svagheder og Britta Nielsens centrale rolle i forbindelse med udbetalingen af tilskud gjorde blandt andet, at svindlen ikke blev opdaget, står der i rapporterne.

Fik fortjenstmedalje

Britta Nielsen nåede at være ansat i staten i 40 år og fik derfor Dronningens fortjenstmedalje i slutningen af 2016.

I indstillingen, som er underskrevet af en kontorchef i Socialstyrelsen og oversendt til Socialministeriets tidligere departementschef, står der blandt andet:

"Britta Nielsen er en engageret medarbejder, der løfter betydelige opgaver i Tilskudsforvaltning, og er altid tjenestevillig, når der kræves en ekstra indsats. Britta har vedvarende fokus på udvikling og sikring af en korrekt og effektiv forvaltning."

Hvordan, Britta Nielsen stiller sig til sigtelsen for groft databedrageri, er uklart.

Hendes tre børn og svigersøn er også sigtet for hæleri i forbindelse med sagen. De nægter sig alle skyldige.

OBS: Tidligere fremgik det af artiklen, at Joy Mogensen var valgt for SF. Det er rettet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter