Den Blå Planet starter indsamling for at redde dyrene

Et dybt skuffet akvarium står til at skulle aflive dyr efter sommerferien, fordi de ikke må åbne for gæster. Også Københavns Zoo samler ind.

Den Blå Planet på Amager ser ind i en katastrofe, fordi akvariet ikke var med i fase 2 af genåbningen af landet, siger direktøren. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Alt var parat til en genåbning af Den Blå Planet, men zoologiske haver og akvarier er ikke med i fase 2 af genåbningen af landet.

- Vi var målløse. Det var en stor overraskelse, især fordi Statens Serum Institut netop har kaldt zoologiske haver og akvarier for lavrisikogrupper, så vi var sikre på, at vi skulle åbne, siger direktør Jon Diderichsen.

- Vi står over for en katastrofe, for 60 procent af vores indtægter kommer fra turister i netop de her måneder. Vi lever af vores gæster, så når vi ikke må åbne før juni, og vi ikke får besøg af de mange turister, slipper pengene op i september, siger han.

Derfor samles der penge ind til dækning af akvariets udgifter til dyrenes foder og medicin. For eksempel spiser de fire havoddere mere end et halvt ton foder hver måned.

- I yderste konsekvens går vi konkurs i september, for der slipper pengene op. Vi vil mangle mellem 25 og 30 millioner kroner, siger Jon Diderichsen.

Resultatet kan blive, at nogle dyr må aflives, fordi situationen er den samme i hele verden, så ingen vil modtage overskudsdyr. Desuden er for eksempel hajerne så store, at de ikke kan transporteres.

Den Blå Planet får et statstilskud på 10 procent, men hele beløbet bliver brugt på at betale den høje el-regning, som mange akvarier har på grund af lys og temperatur. Penge til de øvrige udgifter skal hentes ind på entreindtægter.

Den Blå Planet er omfattet af flere hjælpepakker, blandt andet lønkompensation, men akvariet har flere store udgifter, for eksempel til fuld løn til de omkring 20 ansatte, der passer dyrene samt til foder og medicin.

- Vi søgte om lønkompensation 3. april, men har endnu ikke hørt noget. Selv om vi måske kommer i gang 8. juni, er vi helt afhængig af, at der kommer en turisthjælpepakke, fordi vi mangler entreindtægter, siger direktøren.

- Vi hører om hjælpepakker og nødpakker, men ingen kan fortælle mig, hvor man kan søge, og hvad kriterierne er, siger han.

Også Zoologisk Have i København har startet en indsamling. Her meddelte man for nylig en genåbning, men det blev aflyst, da Justitsministeriet og Erhvervsministeriet frarådede det.

Kun Knuthenborg Safaripark og Givskud Zoo, hvor gæster selv kører rundt i bil, er med i fase 2 af genåbningen, og en udskydelse af åbningen til 8. juni skaber stor bekymring for økonomien i Zoo i København.

- Det bringer os i en usikker og økonomisk vanskelig situation – det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi er meget bekymrede for fremtiden, står der i Facebook-opslaget.

Facebook
Twitter