Den britiske mutation holdes i kort snor: Kontakttallet fastholdes på 1

Kontakttallet udgives hver tirsdag.

Kontakttallet udgives hver tirsdag. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)

Det seneste kontakttal er beregnet til 1.

Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Det er dermed anden uge i streg, at kontakttallet er beregnet til 1.0. Og det er første gang, at udviklingen for den britiske mutation, B117, også er medregnet.

Tidligere er der blevet udgivet to forskellige kontakttal, men nu udgives der kun et, fordi varianten udgør langt størstedelen af smitten i Danmark.

- Det er en flot indsats af alle, målinger viser fortsat imponerende fælles fokus på retningslinjer om test, hygiejne, mundbind mm. Jeg ved det er hårdt, men det er vores nøgle til at åbne op hurtigere, skriver Magnus Heunicke.

Lektor: Det havde jeg ikke troet

Ifølge lektor i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen fra Roskilde Universitet har vi i Danmark haft held med at holde B117 i kort snor. Han fortæller, at der ikke er noget besynderligt i, at B117 er den toneangivende variant herhjemme.

Faktisk er det helt som ventet. Men med de seneste ugers smittetal mens genåbningen gradvist effektueres, er der grund til at være optimistisk.

Det lignede det ellers ikke omkring nytår, da Statens Serum Institut advarede mod B117.

- Jeg ville have tænkt, at hvor vi er i dag ville næsten have været for godt til, at man turde håbe på det, siger Viggo Andreasen.

- Vi har meget samkvem med England, så det ikke er mærkeligt, at vi også fik mutationen, men vi lukkede samfundet rigtig voldsomt ned. Dels fordi vi havde mange syge, men også fordi vi ville forhindre, at B117 skulle vokse, som vi så i nabolandene.

Statens Serum Institut tilkendegav i sidste uge, at noget tyder på, at restriktionerne også virker bedre, end man havde frygtet.

Til det siger Viggo Andreasen:

- At vi nu har et kontakttal på omkring 1 er, fordi det er lykkes at holde social afstand, så B117 ikke er begyndt at vokse i Danmark.

Glem ikke de to andre

Viggo Andreasen minder om, at vi fortsat skal huske at holde et vågent øje på de to øvrige varianter, som kan give bøvl: den brasilianske og den sydafrikanske.

- De er nogenlunde lige så smitsomme som den engelske, så de har nogenlunde lige let ved at brede sig. Hvis vi lukker mere op for samfundet, får vi også sværere ved at holde styr på dem.

Mens den britiske B117 ikke ser ud til at have indvirkming på effekten af coronavaccinerne, er frygten til stede, når man kigger på de øvrige to mutationer, påpeger Viggo Andreasen.

Magnus Heunicke meldte i weekenden ud, at der samlet er fundet tre smittetilfælge med den brasilianske variant. Ifølge Statens Serum Institut er der påvist 24 tilfælde i Danmark af den sydafrikanske.

771 nye smittede

Dagens dugfriske smittetal fra Statens Serum Institut viser, at 771 personer er blevet registreret smittet med coronavirus siden i går, mens to personer er døde.

Dagens smittetal er baseret på 307.507 prøver. Det svarer til, at 0,25 procent af de testede har været smittet med covid-19.

Tallene dækker over offentlige pcr-test og private pcr- og lyntest.

Der er nu 207 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er fire færre end i går.

Af de indlagte er 43 på intensiv afdeling, og 24 er i respirator.

FacebookTwitter