'Den digitale prøvevagt': Overvågnings-kritiske elever får ministeriet til at rette fejl

It-sikkerhedsekspert kalder den slags totalovervågning for en vidtgående indgriben, som man burde undgå.

It-sikkerhedsekspert råder eleverne til at slette programmet, når eksamen er slut. (Foto: © Sara Gangsted, Scanpix)

Et nyt overvågningsprogram skal til sommer være med til at bekæmpe snyd på landets gymnasier og SKAL være installeret på pc'erne, når eksamen starter.

Men adskillige elever har påpeget risikoen for overvågning udefra, og at programmet henter langt flere personoplysninger end ministeriet fortæller.

Det har fået ministeriet til at holde møde fredag med Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever og Erhvervsskolernes Elevorganisation, og ministeriet erkender, at der er fejl, der skal rettes.

En af de vakse elever, Alexander Nørup, lagde dette ud på Facebook i torsdags, og det fik mange andre elever til at reagere:

’Den Digitale Prøvevagt’ hedder programmet, som er udviklet af Undervisningsministeriet.

Eleverne skal inden en skriftlig eksamen installere programmet, der for eksempel henter oplysninger om, hvilke hjemmesider der besøges, hvilke taster en elev trykker på, ligesom det affotograferer elevens skærm med jævne mellemrum.

Alexander Nørup, der går i 3.g på HTX i Kolding, har skilt programmet ad og dokumenteret hvilke sikkerhedsrisici, der er:.

- Undervisningsministeriet skriver, at det registrerer handlinger. Men hvad er handlinger? Man har lavet et overvågningsprogram, og så er det ikke 100 procent gennemskueligt. Når vi sidder til eksamen, er det rart at vide, hvad der bliver overvåget, siger Alexander Nørup.

Som elevrådsformand og it-supporter på skolen har Alexander Nørup taget sagen i egen hånd.

- Jeg har fundet ud af, at det tager en masse skærmbilleder hvert minut og hver gang, du skifter vindue. Det kan overvåge din udklipsholder og overvåge, hvilke hjemmesider, du er på, og det kan se, hvilke programmer, du har kørende, fortæller Alexander Nørup om et udpluk af de ting, programmet er i stand til.

Alexander Nørup står langt fra alene med sin bekymring om 'den digitale prøvevagt', lyder det fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).

- Vi modtaget rigtig mange beskeder fra elever, der er bekymrede for deres datasikkerhed, siger formand i DGS, Malte Sauerland-Paulsen, der mener, at skolerne bør stille en computer til rådighed, hvis eleverne ikke ønsker at installere programmet på deres egne computere.

Ekspert bekymret for personlige oplysninger

Elevernes bekymring er ikke helt ubegrundet. Det siger Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert hos CSIS Security Group. Han ville også være bekymret, hvis han var elev.

- Man kan ikke undgå, at der samles personfølsomme oplysninger ind. Problemet er at sondre mellem, hvad der er privat, og hvad der er rimeligt at samle ind.

- Der er også nogle angrebsmetoder, som måske ikke er blevet overvejet tilstrækkeligt. Programmet kommunikerer med en server, og det er muligt at lægge sig imellem og overtage kommunikationen. Derved kan man få adgang til tusindvis af elevers oplysninger, siger Peter Kruse.

Peter Kruse siger, at det er svært at lave et program, der er helt sikkert og ikke kan blive misbrugt bagefter.

- Der er mulighed for, at det kan være mål for en hacker, for programmet sletter ikke sig selv. Så hvis man har været til eksamen én gang, så bliver programmet ved med at ligge der. Og der er risiko for, at andre kan bruge programmet og trække oplysninger ud, siger Peter Kruse.

Vigtigt at slette programmet

Han vil derfor også anbefale alle elever at slette programmet, så snart eksamen er slut.

- Det er vigtigt, at eleverne bliver gjort opmærksomme på at slette programmet og de filer, som er gemt i forbindelse med, at programmet har kørt. Det er filer, som indeholder alle de oplysninger, der er sendt til en myndighed, der skal tjekke, om man har snydt. De filer ligger lokalt gemt på harddisken, siger Peter Kruse.

Han mener, det havde været mere hensigtsmæssigt at lave eksamensovervågning på gammeldags manér.

- Ja, hvis nogen gik rundt og kiggede på, hvad eleverne lavede, tog stikprøver og lavede kildetjek. Hellere det end så vidtgående en indgriben som her med totalovervågning, mens man er til eksamen, siger Peter Kruse.

Alexander Nørup får på torsdag mulighed for at se ’Den Digitale Prøvevagt’ an, når det skal testes under en prøveeksamen.

- Jeg er jo nødt til at installere programmet, for det skal vi, men jeg er mere tryg, nu hvor jeg ved, hvordan det virker. Men jeg vil også afinstallere det bagefter, siger Alexander Nørup.

Undervisningsministeriet ændrede beskrivelse

Ministeriet ændrede sent fredag eftermiddag deres beskrivelse af den ’Den Digitale Prøvevagt’ på ministeriets hjemmeside og programmet kan ikke længere downloades.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Undervisningsministeriet til kritikken af ’Den Digitale Prøvevagt’ siden fredag eftermiddag. Ministeriet har først reageret her lørdag morgen.

- Vi har i elevorganisationerne mødtes med ministeriet i dag (fredag), fortæller Malte Sauerland-Paulsen, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

- Det viser sig, at der selvfølgelig ikke er nogen ondsindede ting med selve programmet. Der er nogle fejl, og blandt andet har der været denne her fejl med, at programmet har taget screenshots af computerens indhold før prøven går i gang - men det skal det ikke. Det har ministeriet også sagt, at de fra dags dato har fået rettet.

Ministeriet oplyser her til morgen, at fejl vil blive rettet.

- Forud for generalprøven den 7. marts har vi testet systemet grundigt igennem. En del af denne test har været en såkaldt end-to-end test, hvor godt 150 elever mandag den 25. februar hjalp os med at teste systemet for fejl og mangler. I den forbindelse fandt nogle elever netop en fejl, som gjorde, at et enkelt screenshot blev gemt lokalt på pc´en. Det er klart en fejl og vil blive rettet inden systemet for alvor bliver taget i brug, skriver Undervisningsministeriet i en mail til DR Nyheder.