Den er god nok: Influenzaepidemien er over os

Det er bedst at blive under dynen, hvis du mærker symptomer.

Influenzaen har gjort et stort indtog i Danmark i år. (Foto: Sonny Munk Carlsen © Scanpix)

Din kollegas stol på arbejdspladsen er tom, og læreren skuer ud over et halvt fuld klasselokale. Det er nogle af de scenarier, der lige nu udspiller sig i et sygdomsramt Danmark.

Årsagen er snot, feber og snue, og det i en sådan grad, at der er tale om en reel influenzaepidemi, vurderer Statens Serum Institut (SSI), der fører opsyn med antallet af patienter med influenza.

Epidemien er konstateret på tal fra uge syv og baserer sig på indrapporteringer fra de praktiserende læger, som hver uge melder om antallet af influenzaramte patienter til instituttet.

Man kan dog selv gøre en aktiv indsats for at bekæmpe epidemien.

- Hvis man mærker symptomerne – høj feber, ondt i hovedet, ondt i halsen – så skal man gå hjem og blive under dynen. Når du begynder at få symptomer, så er du en tikkende bombe i forhold til at smitte andre mennesker, forklarer Thea Kølsen Fischer, der er adjungeret professor, overlæge og leder af forskningscenteret for influenza på SSI

- Og hvis du er forælder, så er det dit ansvar, at du ikke bare giver dine børn en panodil og sender dem i børnehave. Så er det bedre at lade dem blive hjemme, så man er på den sikre side, siger hun.

Forkølet eller influenzaramt?

Nogen kalder det for en "mild influenza", når de begynder at blive snottede eller får ondt i hovedet. Men ifølge forskeren så er de fleste af os slet ikke influenzaramte - vi er bare forkølede.

- I vintermånederne, hvor influenzaen for alvor huserer, er der samtidig rigtigt mange forkølelsesvira i spil. Så mange af os bliver ramt af en lettere forkølelse, men en rigtig influenza rammer så hårdt, at man ikke er i tvivl om, at det ikke bare er en forkølelse, siger hun.

Flere typer influenza er på spil

Thea Kølsen Fischer siger, at den type influenza, som de fleste bliver smittet med i år, ikke er så hård.

Alligevel er antallet af influenzaindlæggelser det højeste i fem år. Men det skyldes, ifølge forskeren, at der er flere typer influenzavira. I denne sæson hedder den mest dominerende influenzavirus B/Yamagata.

- Det virus er ulykkeligvis ikke inkluderet i årets vaccine, siger hun.

- Så der er mange mennesker, der er i risiko for at få alvorlig influenza, som de ikke er beskyttet imod. Og dermed er der mange, der er i risiko for at blive indlagt

Hun understreger, at selv om den influenzavaccine, som mange danskere har fået, rammer forbi influenzavirus B, så beskytter den rigtig godt mod influenzavirus A.

Det er type A, der plejer at ramme Danmark, men mange bliver i løbet af en influenzasæson smittet med begge typer.

FacebookTwitter