Den første rummilliardær er skudt afsted: En billet står til 1,5 million kroner, og en dansker har allerede booket sin

Med dagens opsending vinder rigmanden Richard Branson kapløbet om at blive den første milliardær i rummet.

Det fremgik tidligere fejlagtigt i denne artikel, at Richard Branson bliver den første rumturist nogensinde. Dette er dog ikke korrekt og er rettet.

Søndag blev der skrevet historie, da den britiske rigmand Richard Branson blev skudt 80 kilometer ud i rummet som rumturist.

Altså en, der rejser i verdensrummet for ren og skær fornøjelse.

Den kisterige rumturist, Richard Branson, ejer virksomheden Virgin Galactic, der kan tage æren for dagens tur til rummet.

Richard Branson overhaler på den måde lige præcis den amerikanske milliardær og stifter af Amazon, Jeff Bezos, som har planlagt en lignende rejse senere på måneden - og vinder dermed deres interne rumkapløb.

Og der er en helt særlig grund til, at de to milliardærer kæmper om at tage den første turistrejse i rummet, fortæller professor på DTU Space John Leif Jørgensen.

Den excentriske rigmand Richard Branson ejer virksomheden Virgin Galactic, der udbyder rejser ud i rummet til privatpersoner. (Foto: VIRGIN GALACTIC © Ritzau Scanpix)

De forudser nemlig begge ifølge professoren, at det her kan blive en pengemaskine.

- Begge to er jo businessmænd af den helt hårde skole og har været virkelig dygtige til at udnytte det marked, de er i. Og de ser begge to, at rumturisme kan gå hen og blive en rigtig, rigtig god forretning i fremtiden, siger han.

To-timers tur til 1,5 million kroner

Rejsen foregik i en rumkapsel, hvor milliardæren havde selskab af to piloter og fire astronauter.

Og det var en relativ kort tur, de var ude på.

Richard Branson stiger ombord i rumkapslen. (Foto: VIRGIN GALACTIC © Ritzau Scanpix)

Rumkapslen blev skudt op i luften ved at være fastspændt til et fly, og inden det nåede en vis højde, blev rumkapslen sat fri og transporteret det sidste stykke op i atmosfæren med en raketmotor.

Her kunne Branson og resten af holdet føle sig vægtløse, da de befandt sig 80 kilometer over jordens overflade.

Et godt stykke over de 12 kilometer, som almindelige passagerfly cirka befinder sig i.

Efter nogle minutter begyndte tilbageturen, og kapslen landede på en base i New Mexico i USA efter i alt to timer i luften.

Dansker klar til at sætte sig ind i kapslen

Og selvom turen ikke varede mere end en typisk spillefilm, så koster den en sjat mere end en biograftur. Hvis du drømmer om at komme med ombord som rumturist, kræver det, at du er klar til at betale den cirka 1,5 million kroner, billetten står i.

Selvom den pris nok automatisk afskriver en del af os for at deltage i rumeventyret, så vurderer John Leif Jørgensen, at der bliver rift om billetterne i fremtiden.

- Formålet for almindelige mennesker er fuldstændig det samme, som når vi tager til for eksempel Machu Picchu, fordi det er noget, vi gerne vil se. Der er rigtig, rigtig mange mennesker, der kunne tænke sig en tur i rummet.

Faktisk har Virgin Galactic allerede solgt omkring 430 billetter.

  • Foto: Wimmer Space
  • Foto: Wimmer Space
1 / 2

En af dem, der allerede har sikret sig sin billet til en senere opsendelse, er den danske eventyrer Per Wimmer, der også selv er økonomisk investeret i projektet.

- Rummet er det ultimative. Det er det største. Som eventyrer i det 21. århundrede er det der, grænsen går. Det er enten opad eller meget, meget dybt nedad.

Og selvom rumfarten ikke kommer til at tage lang tid fra start til slut, ser han frem til, at det bliver hans tur.

- Jeg håber på, at det allerede i starten af næste år bliver min tur til at sætte mig ind i raketten og flyve, siger han.

Langt fra hverdagskost

Og det er en speciel rejse han skal ud på, fortæller Anja Andersen, der er professor ved Niels Bohr Instituttet med speciale i rummet.

- Det er ikke hverdagskost at sende folk i rummet - det er også forbundet med risici og farligt at gøre.

Richard Branson og Virgin Galactic astronauter kigger ind i opsendelsesfartøjet VSS Unity. (Arkiv) (Foto: VIRGIN GALACTIC © Ritzau Scanpix)

Især to tidspunkter på turen skal Richard Branson, Per Wimmer og de andre rumturister have is i maven.

- Der, hvor raketmotoren går i gang, og når de skal tilbage ned igennem jordens atmosfære, forklarer rumprofessoren.

Men på trods af risikofyldte momenter, så betyder dagens mission, at vi er rykket et skridt tættere på muligheden for at tage på udflugt til rummet - hvis man som sagt har nok penge på kontoen.

- De har vist, at teknologien er der, at det kan lade sig gøre og at man kan få nogle minutter i vægtløs tilstand i rummet. Så det bliver noget, man kan tilbyde til dem, der har råd. For det er jo ikke en billig flybillet, tilføjer hun.

Facebook
Twitter