Den forhøjede vandstand har toppet - men vandet falder langsommere end først forventet

På Fyn har beredskabet fået meget få henvendelser om problemer med den forhøjede vandstand.

Billederne fra oversvømmelser i Horsens 2. januar. Denne gang ser det langt fra ud til, at det er gået lige så galt. (Foto: Morten Pape © Scanpix)

Den forhøjede vandstand har langt fra skabt lige så store problemer, som vi så i sidste uge, da den svenske storm Alfrida førte til stormflod flere steder i landet.

I Odense toppede vandstanden omkring klokken 1 i nat, da vandstanden var 151 centimeter over det normale.

Den forhøjede vandstand på Fyn, som var rubriceret som farligt vejr af DMI, har dog ikke ført til, at husejere i massevis har kontaktet beredskabet på Fyn. Fynboerne har nemlig været rigtig godt forberedt, fortæller Knud-Otto Westergaard, der er chefvagt hos beredskabet.

- Vi har været godt forberedt gennem et par dage, og vi har holdt den nordlige del af Fyns kyst under observation. Vi har været tidligt ude med informationen, så det, tror vi, har hjulpet. Vi har haft lidt vandsprøjt ved Bogense og i Kerteminde, og i Nyborg pumper vi stadig lidt, siger han og fortsætter:

- Vi har haft to henvendelser fra borgere. Det er ikke ret meget, så det tyder på, at borgerne har været godt forberedt.

Vinden ikke så kraftig

Ifølge DR's vejrvært Christian Cherry toppede vandstanden i nat omkring klokken tre, hvor man så, at vandstanden var over 125 centimeter mere end det normale ved store dele af de fynske kyster og ved Lolland-Falster.

Det er dog langt fra blevet lige så slemt som i sidste uge, fortæller vejrværten.

- Vinden har ikke været så kraftig som i sidste uge. Den gang så vi også, at der var en hård vind det meste af aftenen, som pressede ned og satte en prop på, så vandet ikke rigtig kunne slippe væk, så der kom en form for tilbageskvulp over fra den østlige del af Østersøen, siger han.

I nat har der dog ikke været lige så meget pres på, og vinden har ikke været lige så kraftig fra nord.

Der er dog stadig pres på, og den kraftige vind af kulingstyrke har ikke aftaget lige så hurtigt, som man først havde antaget.

- Derfor har vi også set, at Storebæltsbroen har forlænget sin opfordring til, at man ikke kører over med vindfølsomme køretøjer til klokken 11, siger han og fortsætter:

- Blæsevejret er stadig af kulingstyrke i den nordlige del af Bælthavet og Kattegat. Det betyder, at det hele er forlænget lidt, så der bliver ved med at være en høj vandstand.

Facebook
Twitter