Den Lille Havfrue udsat for hærværk

Den ikoniske statue på Langelinie i København er blevet udsat for hærværk, oplyser Københavns Politi.

Den Lille Havfrue er blevet udsat for hærværk. Politiet har modtaget anmeldelsen fredag morgen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Den Lille Havfrue på Langelinie i København er blevet udsat for hærværk.

Det skriver Ekstra Bladet.

Statuen - eller rettere stenen, som havfruen sidder på - er blevet malet med graffiti. "Racist Fish" - på dansk "Racistisk Fisk" - står der.

Københavns Politi oplyser til Ritzau, at man har modtaget en anmeldelse om hærværk mod Den Lille Havfrue fra netop Ekstra Bladet.

- Vi har modtaget anmeldelsen fra Ekstra Bladet.

- De er kommet os i forkøbet. Vi er på vej med en patrulje for at se, hvad der er sket, siger vagtchef Jesper Frandsen fredag kort før klokken 9.

  • På de klistermærker, der er sat på havfruen, står der "psykobog". (Foto: DR Nyheder)
  • Politiet ser nærmere på det hærværk, der er begået mod Den Lille Havfrue på Langelinie i København. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • Ukendte gerningsmænd har skrevet 'Racist Fish' - 'racistiske fisk' på statuen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • Politiet ved Langelinie i København. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • Det var Ekstra Bladet, der i morges gjorde politiet opmærksomme på, at der var blevet begået hærværk mod havfruen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
1 / 5

Flere statuer ramt af hærværk

Det er langt fra første gang, at Den Lille Havfrue er blevet udsat for hærværk. Op til flere gange har statuen fået savet sit hoved af, ligesom den har mistet sin arm.

Der er også flere gange blevet hældt maling ud over Den Lille Havfrue.

Den Lille Havfrue er udformet af billedhuggeren Edvard Eriksen og modelleret efter hans kone, Eline. Figuren er billedhuggerens legemliggørelse af havfruen i H.C. Andersens berømte eventyr "Den lille Havfrue".

Statuen var en gave til København skænket af brygger Carl Jacobsen, der var søn af Carlsbergs grundlægger, J.C. Jacobsen. Den blev opstillet på Langelinie i 1913.

Den seneste tid er flere statuer både i Danmark og udlandet blevet udsat for hærværk.

Hærværket er begået, efter at der verden over er opstået protester mod racisme i forbindelse med, at den sorte mand George Floyd mistede livet under en anholdelse i USA.

Primært er det gået ud over statuer af tidligere kolonister.

Tidligere på ugen blev en statue af Hans Egede ved Marmorkirken i København overmalet med rød maling. Han var dansk-norsk missionær i Grønland i 1700-tallet.

Også en buste af grønlandsfareren Knud Rasmussen i Hundested er blevet udsat for hærværk.

/ritzau/

Hærværk mod Den Lille Havfrue

  • I 1964 fik Den Lille Havfrue savet hovedet af. Kunstneren Jørgen Nash påstod, at han kendte forbryderne, men han nægtede at sige, hvem det var. I sin erindringsbog skrev han, at han selv havde smidt hovedet i Utterslev Mose. Men hovedet blev aldrig fundet.

  • 20 år senere blev Den Lille Havfrues arm savet af. Gerningsmændene meldte sig senere med armen.

  • 1998 blev havfruens hoved savet af, men få dage efter fik hun det igen. Gerningsmændene kontaktede en fotograf, der senere selv blev sigtet for det. Sigtelsen blev dog opgivet.

  • I 2003 kom havfruen igen til skade, da ukendte gerningsmænd sprængte hende væk fra hendes vante plads på stenen ved Langelinie.

  • Den Lille Havfrue er desuden flere gange blevet overhældt med maling.

/ritzau/